Smeće smeta građanima Sarajeva: Nešto je do nekulture, a nešto do KJKP Rad

Vijesti 01. jun 202114:09 > 14:11 5 komentara
N1/Faruk Zametica

Vlada Kantona Sarajevo proteklih dana primila je veliki broj prigovora na neredovan odvoz smeća iz pojedinih sarajevskih naselja. Premijer Edin Forto obećao je problem riješiti, te da će Sarajevo zablistati.

Velikoj količini smeća van kontejnera, na saobraćajnicama i mjestima gdje smeće ne pripada svjedočio je i reporter N1 Faruk Zametica, koji je razgovarao sa građanima, konkretno naselja Grbavica, koje izgleda pretrpano otpadom.

“Svaki dan gledam vjerujte, pozli mi kada izađem vani. Trudim se bar da sklonim sa trotoara, ali šta vrijedi. Mi kakvi smo – dobri smo uopšte”;

“Na Mejtašu gdje ja stanujem, primijetila sam da su kontejneri užasno puni. Nazvala sam lično KJKP Rad jučer, oni su poslali ekipu da to očiste”, kazala nam je jedna sugrađanka, koja je još podcrtala da nije sve do komunalnih preduzeća.

Građanima smeta nekultura

“Građani moraju od sebe dati doprinos, nije samo na Radu.”

Stariji staovnik naselja Grbavica tvrdi da se ne čisti, pogotovo danima vikenda. Neki pak smatraju da je do građana, opšte nekulture, ali i nerada.

“Uglavnom se ne čisti, naročito za vikend. Kante su pune”;

“Istina, previše je smeća. Narod naš je nekulturan, svugdje ima smeća. I u kontejnerima i van njih”;

Reagovao Forto

“Mislim da je narod nekulturan. Ako čisti u svojoj kući što mora bacati po ulici. Nije čisto, nije lijepo. Eto nam bolesti od svega.”

“Ako sudim po ovom mjestu je tako. Ali negdje drugo je u zatvorenom prostoru, nema pristupa i smeće je pod kontrolom”, kazali su nam građani.

N1/Faruk Zametica
N1/Faruk Zametica
N1/Faruk Zametica
N1/Faruk Zametica
N1/Faruk Zametica
N1/Faruk Zametica
N1/Faruk Zametica
N1/Faruk Zametica
N1/Faruk Zametica
N1/Faruk Zametica
N1/Faruk Zametica

Forto se ranije oglasio na svom Facebooku, rekavši da je primio primjedbe građana.

“Primamo veliki broj prigovora na neredovan odvoz smeća. Svjesni smo problema i on je stvaran. Akciju čišćenja nećemo obustavljati, niti ćemo je proglašavati naredne godine. Bit će neprestana. Nećemo se zaustaviti dok grad ne zablista.”

Kazao je da u KJKP Rad ima dosta problema, pogotovo nakon smjene Vlade KS.

“Zatekli smo preko 40 neregistrovanih vozila u KJKP Rad, nezapočete obavezne tendere za održavanje i rezervne dijelove, kao da je neko odlučio da će poslije njega biti potop. Neće biti potop. Očistit ćemo sve”, zaključio je Forto.

KJKP Rad: Vikend je problem

Stigao je i odgovor iz KJKP Rad, tačnije od portparola KJKP Rad Mirze Ramića.

“Najveći problem su dani vikenda koji predstavljaju ružnu sliku na terenu. Radi se na poboljšanju uslova. Smeće odvozimo tri puta sedmično”, rekao je, te podcrtao da se razmatra uvođenje dodatnog pražnjenja s ciljem rasterećenja dana vikenda.

Ramić je u razgovoru za N1 kazao da radnici “nemaju slobodnog hoda”, ali da na terenu imaju tehničkih problema sa vozilima i kontejnerima na pojedinim lokacijama.

“Imaju ukupno tri vozila za zvonaste kontejnere, podzemne i polupodzemne. U skorije vrijeme kroz fondove još jedno vozilo će biti angažovano”, naveo je Ramić.

Rekao je i to da je KJKP Rad premijer Forto posjetio i obećao da će pomoći u nabavci nova dva vozila za prikupljanje otpada iz zvonastih kontejnera. Apelovao je na građane da ne odlažu otpad i kabasti otpad pored kontejnera tokom noći, nego da vode računa o terminima koji su naznačeni za to.

U Sarajevu postoji 250 lokacija sa zelenim otocima za odvajanje otpada.

Pogledajte šta smo zabilježili.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare