Sarajevo: Škola na Šipu konačno počinje s radom, do sada upisano 90 učenika

Vijesti 19. okt 202113:03 > 13:06 0 komentara
Foto FENA/Služba za protokol i press KS

Osnovna škola u sarajevskom naselju Šip počet će s radom 1. novembra, saopćeno je iz Vlade Kantona Sarajevo. Do sada je upisano 90 učenika, a ovih dana stiže i prvi školski inventar i oprema.

“Ovo je najbolja škola u koju sam ušao, sa izvanrednim arhitektonskim rješenjima”, kazao je dekan Arhitektonskog fakulteta Erdin Salihović koji je i predsjednik Komisije koja će u narednih nekoliko dana okončati tehnički prijem objekta ove škole.

Danas su školu posjetili premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović, načelnik Općine Centar Srđan Mandić i predsjedavajući Općinskog vijeća Sejad Đozo.

“Školu danas upisujemo u registar koji vodi Ministarstvo za odgoj i obrazovanje. Za sada je prijavljen solidan broj djece, ali očekujemo da se prijavi još učenika. Škola ima izuzetno dobre uslove i biće primamljivo učiti i podučavati u ovakvom ambijentu. Djeca će od 1. novembra krenuti u ovu školu. Za dobre uslove je najvažniji dobar prosvjetni radnik, motiviran učenik, te siguran i topli ambijent. To ćemo sve imati, i ovo će biti najbolji primjer kako trebaju da izgledaju ostale škole u Kantonu Sarajevo”, navela je ministrica Hota-Muminović.

Vlada KS
Vlada KS
Vlada KS
Vlada KS
Vlada KS

Dio opreme koji je stigao u školu obezbijedila je i Općina Centar.

“Škola na Šipu je završena i oprema stiže. Opremili smo jedan kabinet i još uvijek stižu neophodni inventar i oprema, kako bi škola spremno dočekala prve đake”, kazao je načelnik Mandić.

Vršilac dužnosti direktora ove škole Damir Ovčina je najavio kako će tokom sljedeće sedmice roditelji koji su iskazali interes za upis djece biti pozvani da posjete školu, navodeći kako su se za ovu školu borili od 2008. godine.

Podsjećamo, ranije je bilo najavljeno kako će škola početi s radom u septembru 2020. godine, a zatim u septembru ove godine, no to nije realizovano.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad