Sarajevska općina će mladima finansirati usavršavanje u BiH i inozemstvu

Vijesti 26. mar 202418:39 0 komentara

Mladi u sarajevskoj Općini Centar moći će aplicirati za finansiranje odlazaka u inostranstvo. Riječ je o podršci za seminare, konferencije od interesa za usavršavanje. Iz drugih opština nema odgovora da li će slijediti ovaj primjer.

Općina Centar finansirat će mladima odlazak u inostranstvo na seminare, konferencije, edukacije, stručna usavršavanja na području BiH, cijelog regiona čak i evrope. Sredstva koja mogu dobiti za smještaj i putovanja su u vrijednosti od 300 do 700 maraka, zavisno u koju državu putuju.Uslov je da su stanovnici općine Centar, starosne dobi od 15 do 30 godina. Za ovu namjenu općina je obezbijedila 40.000 KM.

“Sad nakon raspisivanja Javnog poziva njihove zahtjeve prikuplja nadležna služba, i do isteka sredstvaa će isti poziv biti otvoren. / Pored ovog granta Grant za mobilnost mladih imamo još i grant za Internacionalna takmičenja takđe za mlade sa područja Općine Centar isti u uslovi znači,cips, prijavnica i godine od 15 do 30 / Negdje oko, skoro 2.miliona sredstava je iskučiva za projekte za mlade”, kazala je Lejla Dizdarević, pomoćnica načelnika za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport općine Centar

Mladima se na ovaj način pruža šansa da svoje znanje, i prilike grade van BiH s motivacijimo da se vrate u domovinu,
naglašavaju Iz Vijeća mladim FBiH.

“Ja mislim da to mladima zaista fakat znači.Obzirom da su rijetki i te stipendije koje susastvni dio erasmus fondova i drugih fondova mobilnosti, mozda ne mogu pokriti kompletne troškove puta i slično, jer ima neki vid kalkulacije. Iako smo sada u nekom mogu reći prekgovaračkom procesu u BiH , uvijek smo neka zemlja koja kad se vrsi kalkulacija troskova mladi ljudi jos ne mogu potica dobiti onoliko mozda poticaja stipendije koliko to mogu njihovi vrsnjaci
koji su u EU”, kazao je Amar Grabić, ispred Vijeća mladih FBiH.

Iz Vijeća mladih FBIH ističu da bi i druge općine ovo mogle uzeti kao pozitivan primjer, i primjeniti kroz svoje programe rada. Sličnog mišljenje dijeli i Lejla Dizdarević, Pomoćnik načelnika za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport općine Centar

“Mislim da će i dosta drugih općina slijediti taj put / dovoljno je saamo da Općinska vijeća drugih općina obezbijede određena sredstva a svi oni mogu realizovati ovaj projekat”, dodaje Dizdarević.

Vladajući će morati još dosta da rade na statusu mladih kako bi ih zadržali, jer upravo Istraživanje Instituta za razvoj mladih KULT koje je rađeno 2021-22 godine, a koje je sveobuhvatno za cijelu BiH, pokazuje da su mladima još uvijek prioritet egzistencijalna pitanja.

“Prije svega obrazovanje, zaposlenje i zdravstvena zaštita. To je ono što je prioritetno i u fokusu, hitno i bitno mladim ljudima u BiH”, kaže Grabić.

Institucije vlasti generalno donosioci odluka trebaju odreagovati kada je upitanju prilagođavanje politika, i drugih programa, kako javne podrške tako i drugih podrška koje se nude civilnom društvu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!