Član Kriznog štaba KS Arman Šarkić: Ne smije nam se potkrasti nijedna greška

Vijesti 21. apr 202108:43 > 08:48 0 komentara
N1

Član Kriznog štaba Arman Šarkić jutros je za N1 prokomentarisao početak masovne vakcinacije građana u KS. Naglasio je da se ne smije "potkrasti" nijedna greška te pojasnio na koji način će se odvijati imunizacija stanovništva.

“Mi možemo najaviti, uprkos jednom dosta malom broju doza, da smo ušli u treću fazu i da ćemo se dalje na terenu ponašati kako vakcine budu stizale. Vrlo smo fleksibilni po tom pitanju. Danas nam je prvi dan i vrlo nam je bitan da vidimo da li je informatički sistem u sinergiji sa operativnim koracima. S obzirom da je prvi dan, ne smije nam se potkrasti nijedna greška”, kazao je Šarkić.

Prijava putem aplikacije

“Mi i dalje apelujemo na osiguranike, jer se radi o pred fazi za starije od 75 godine, apelujemo da se koliko mogu maksimalno jave putem aplikacije koja se nalazi na web stranici KS, preferiramo to zbog jedinstvene baze podataka”, dodao je.

Šarkić je pojasnio da zbog specifičnosti populacije, otvorena su još dva kanala za prijavu.

Zbog specifičnosti populacije, otvorili smo i dodatna dva kanala komunikacije; saradnja sa lokalnom samoupravom u smislu kreiranja spiskova i još jedan spisak od strane ZZO koji će se dostavljati i prema tom spisku će naše osoblje, koji nisu u stanju bili da se prijave informatički, pozivati telefonom i taj dio uraditi umjesto njih“.

Imunizacija nepokretnih

Kada je riječ o vakcinisanju nepokretnih građana i načinu na koji će se to odvijati, kazao je:

Vodili smo itekako računa o pacijentima koji su nepokretni i vezani za kuću, njih ima 2.000-3.000. Njima je namijenjena vakcina Sinovac koja je lakša za distribuciju i skladištenje. Ove pacijente koji nisu u stanju doći ćemo tretirati u kućnim uslovima, ići ćemo na adrese i imunizirati u kućnim uslovima“.

U najavi je još doza vakcina. Moramo biti dosta fleksibilni, ovdje se pokazuje nivo inteligencije da se adaptira na nove uslove. Vidjeli ste u Zagrebu jučer šta se desilo, mi ćemo se truditi da se nama to ne dešava“, ističe Šarkić.

Još je kazao da je danas planirano vakcinisanje 600 i 700 ljudi.

“Danas je planirano vakcinisanje između 600 i 700 ljudi. Ovih 12.500 doza koje imamo, svi će biti vakcinirani a dnevna dinamika će biti između 1.000 do 2.000 građana”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!