Šarović: Iz opcije SDA-HDZ-SNSD samo jedan može da uđe u brod

Vijesti 12. okt 202218:20 1 komentar

Osim o svemu onome što se dešavalo u izbornoj noći, vrijeme je i da počne ozbiljnija analiza o formiranju vlasti, barem na državnom nivou. I o jednoj i o drugoj temi govorio je za N1 Mirko Šarović (SDS), ističući svoj stav da je trojka HDZ-SNSD-SDA nemoguća kao vladajuća opcija.

“U FBiH se sve vrti oko ‘Trojke’, odnosno onih 11 koji su se okupili oko Denisa Bećirovića. Tu će koplja da se lome. Iz opcije HDZ-SNSD-SDA – samo jedan može da uđe u brod. Sva tri sigurno neće ući, a HDZ ima najviše šansi”, stav je Šarovića.

Kada su u pitanju izborni rezultati, treba podsjetiti da sutra, shodno odluci CIK-a, u 15:30 počinje ponovno brojanje glasova za poziciju predsjednika entiteta RS. Prethodno, okupljeni oko kandidatkinje Jelene Trivić su danima zahtijevali isto. Stoga, pitali smo je li opozicija RS odustala od najavljenog okupljanja u Sarajevu nakon odluke CIK-a?

“Prioritetno smo tražili otvaranje vreća. CIK je to prihvatio za nivo predsjednika RS – što ne znači da se nije kralo na drugim nivoima. Nakon njihove zadnje odluke, odlučili smo procesu dati šansu, nećemo ga remetiti”, naglasio je Šarović koji je u izbornoj trci za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine ubjedljivo izgubio od Željke Cvijanović (SNSD).

“Na Dodikovom licu jučer se vidjelo da je u panici”

Međutim, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik na jučerašnjoj konferenciji je izjavio da ponovnih izbora neće biti, a odluku CIK-a nazvao “rušenjem Republike Srpske”.

SNSD podnosi prijave protiv CIK-a, Dodik: Ovo je napad na RS, okupimo se

“Na njegovom licu i govoru se vidjelo da su oni u panici. Normalan čovjek bi se upitao zašto je vlast protiv prebrojavanja”, govori Šarović, dok valja podsjetiti na brojne neregularnosti, poput one koja je na površinu isplivala danas – da u Doboju sa 61 biračkog mjesta nedostaju vreće sa neiskorištenim glasačkim listićima.

Sve to otvara još jedno pitanje – šta su zapravo radili posmatrači opozicije?

“Različite su situacije – neki su napustili biračka mjesta nakon pola noći, neki su otjerani, nekima je zabranjen ulazak, a neki su ostali do kraja, ali su zapisnici prepravljani kasnije”, tvrdi Šarović.

Nakon izbora i vlast i opozicija RS u Beogradu

Trivić je jučer po pitanju izbornih neregularnosti u BiH održala press konferenciju u Beogradu, a na sličan potez su se nešto ranije odlučili i njihovi protivnici iz SNSD-a, iako je tada Aleksandar Vučić boravio u Sandžaku. Šarović je stava kako Dodik očekuje više od beogradskih vlasti.

“Vučić se postavio sasvim principijalno – rekao je da će čestitati pobjednicima nakon zvaničnog proglašenja. Dodik je očekivao više. Podržavam ono što je Srbija uradila u dramatičnim trenucima za sve nas. Dodikovi napadi na Srbiju sa boka će se nastaviti u narednom periodu”, tvrdi on.

A kada su u pitanju Dodikovi ‘napadi’ teško je ignorisati i jučerašnje povezivanje Šarovića sa članicom CIK-a Vanjom Bjelica Prutina, što je sagovornik N1 okarakterisao kao ‘potpunu laž’.

“Tu se radi i o krivičnom djelu, nezapamćenom skandalu koji zahtijeva najstrožiju moguću kaznu”, dodao je.

Podsjetimo, jučer se Dodik obrušio na članove CIK-a i na ličnom nivou, opisavši predsjednika Suada Arnautovića kao “antisrbina koji bi da ruši RS”, nakon čega su i on, ali i Bjelica – Prutina iskazali zabrinutost za vlastitu sigurnost.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare