Šarović: Popili smo gorke pilule, ali smo dokazali izbornu prevaru

Vijesti 22. feb 202118:10 > 19:35 2 komentara

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović kazao je za N1 kako su nakon ponovljenih izbora u Doboju "krađe koje su se dogodila 15. novembra sada očite". Istakao je kako svojim rezultatom nisu zadovoljni i da su "gorke piluke popili još u novembru".

Kao primjer “krađe SNSD-a” naveo je broj glasova koji je njihov kandidat Boris Jerenić osvojio.

“Gradonačelnik je ostvario preko 30.000 glasova 15. novembra, a sada na ponovljenim manje od 20.000 što ukazuje na to je vođen inžinjering u novembru i dokazali smo izborne prevare. Isti je slučaj i sa stranačkim rezultatom SNSD-a i gospođe Vulić koja je ostvarila u ovembru preko 22.000, a sada ima oko 4.500 glasova. To je bio naš osnovni cilj da dokažemo da su urađene masovne prevare na sivm nivoima i da smo s pravom prigovorili. Mi s našim rezultatom nismo zadovoljni, neke gorke pilule popili smo još 15. novembra, ali sada su rezultati nešto bolji. Iako je gradonačelnik osvojio više glasova nismo zadovoljni”, rekao je Šarović u Danu uživo.

Kazao je kako je sada bilo “manje izbornih prevara jer se nisu mogli dopisivati glasovi te nisu mogli glasati oni koji nisu na spisku CIK-a”.

“Bio je veliki broj glasanja s licima koja su pomagala u glasanju što govori o kupovini glasova. Kolone onih koji su izašli na glasanje, a pratili su ih članovi vladajuće stranke pod izgovorm da ne vide, ne mogu da pišu, nisu u stanju da sami glasaju… Prijavili smo to kao i famozni bugarski voz, uključujući najbližu porodicu gospodina Petrovića, alarmirali smo policiju”, rekao je Šarović.

Na pitanje da li mogu mobilizovati građane za izbore 2022. godine s obzirom da su se umorili od politike u Doboju, Šarović je rekao kako je ostalo dovoljno vremena svim strankama da pripreme javnost, glasače i svoje članove te ih motivišu.

“Mislim da će Doboj ostati isti – bez investicija i razvoja, a na posao će građani da idu u sujedni tešanj i Jelah”, rekao je Šarović.

Govoreći o kritikama koje je kandidat Socijalističke partije za gradonačelnika Doboja uputio na račun SNSD-a, Šarović je rekao da su imali kontakte s tom strankom i razgovarali o tome da imaju jednog kandidata koji će se suprotstaviti SNSD-ovom.

“Smatrali smo da je prilika da napravimo kompromis, ali nisu imali dovoljno hrabrosti da iskorače. Bili su pod velikim pritiskom SNSD-a, oni o tome neće javno govoriti, ali u Banjaluci se to uveliko priča”, kazao je Šarović.

Komentirajući ponovljene izbore u Srebrenici, kazao je kako je SDS bio protiv toga, ali da su ispoštovali odluku CIK-a.

“Ja ne znam šta je bilo onima koji su bojktovali izbore, mislim da je to bilo nepotrebno i loše i da takva odluka nije doprinijela bilo čemu. Nisu dobili ništa, život ide dalje. Formirat će se lokalni parlament i nekih neće biti, a mogli su biti dio toga. Ovo je jedan od najlošijih poteza, ali to je njihov problem. Ova pobjeda je potpuno čista bez obzira na bojkot, nije prijavljen nijedan pokušaj krađe”, kazao je Šarović.

Kada je riječ o prelascima iz jednih u druge stranke, ili konkretnih slučajeva iz SDS-a i PDP-a u SNSD ili SPS u NSRS, kazao je kako se zalaže za izmjene Izbornog zakona kojima će se uvesti da mandati pripadaju strankama te da tada neće biti “preletača”.

Za prelazak Milana Tubina iz SDS-a u SPS rekao je da ih je preduhitrio par dana i da bi doživo istu sudbinu kao Željko Babić.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare