Saslušanje predstavnika Instituta za mjeriteljstvo pred Komisijom za borbu protiv korupcije PSBiH: “Postoje indicije da se pokušavaju favorizirati određena preduzeća”

Vijesti 27. maj 202408:17 0 komentara
N1

Pred Komisijom za borbu protiv korupcije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zakazano javno saslušanje predstavnika Instituta za metrologiju BiH zbog više prijava podnesenih protiv njih.

“Dobili smo nekoliko podnesaka koji dovode u pitanje zakonitost i način donošenja podzakonskih akata Instituta za mjeriteljstvo, po kojim postoje indicije da se pokušavaju favorizirati određena preduzeća. Neki podnesci su anonimni, neki nisu”, rekao je Branislav Borenović, predsjedavajući Komisije za borbu protiv korupcije.

Dodao je da se ti podzakonski akti, koje donose rukovodioci institucije, odnose na uvjete i tehničke okolnosti u postupku mjerenja gledanosti medija, ali i na pitanje licenciranih kuća u drugim oblastima kao što su medicina, industrija.

“Malo se zna o toj oblasti mjeriteljstva, a radi se o značajnoj finansijskoj podlozi koja se odnosi na to”, istakao je Borenović.

U podnescima se, između ostalog, navodi da članovi Vijeća za mjeriteljstvo BiH nisu konsultovani kada se donose podzakonski akti poput pravilnika.

Direktorka Instituta Milica Ristović Krstić ističe da se ovaj Institut bavi propisivanjem mjernih uređaja, metroloških i tehničkih uslova koje uređaji moraju ispunjavati, te rokova njihove verfikacije.

Novi Pravilnik o metrološkim i tehničkim uslovima za mjerila gledanosti, piplmetar, donesen je u oktobru prošle godine. Njegovim stupanjem na snagu, prestao je da važi stari, iz 2014. godine, a propisivao je uređaje koji su tehnološki potpuno prevaziđeni. S obzirom na to da se radi o elektronskim i elektroničnim sklopovima, u oblasti koja najbrže napreduje bile su potrebne inovacije.

Zato je, kaže, direktorka Instituta za metrologiju Milica Ristović Krstić i usvojen novi Pravilnik. Propisuje koje tehničke i metrološke uslove mora ispunjavati mjerilo gledanosti.

“Ono što je za Institut važno jeste da mjerila kojima se mjeri gledanost u BiH budu tipski odabrana, da budu redovno verifikovana i provjeravana. Na svake tri godine se radi tačnost samih mjerenja. Sada je propisana najnovija tehnologija, ono što je standard u piplmetrima svuda u svijetu. Svi oni koji su zainteresovani da se bave ovom djelatnošću mogu da se prijave Institutu za odobrenje tipa i nesmetano da uđu na tržište”, rekla je Ristović Krstić.

U ovom trenutku u BiH ne postoje uređaji koji zadovoljavaju zakonske i norme propisane podzakonskim aktom. Postojali su, pojašnjava Ristović Krstić, do prije izvjesnog vremena uređaji koji, kako je utvrđeno, u upravnom postupku, više ne zadovoljavaju uslove.

Institut je izdao rješenje o prestanku važenja ranije izdatog sertifikata o odobrenju tipa, jedinom pravnom subjektu koji je u prethodnih deset godina mjerio gledanost. To je i razlog zbog čega trenutno niko ne mjeri gledanost.

“Ovaj privatni subjekt se još nije prijavio sa informacijom da posjeduje nove uređaje, dakle od oktobra kada je pravilnik stupio na snagu, do danas nemamo novog imaoca mjerila koji ima adekvatno odobrenje tipa mjerila, niti da je ušao u proces verifikacije”, dodala je Ristović Krstić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!