Sastanak Brkić i Szynkowski: Poljska podržava BiH ka EU integracijama i NATO-u

Vijesti 01. jun 202212:59 0 komentara
MVP BiH

Održane bilateralne konzultacije Ministarstva vanjskih poslova BiH i Ministarstva vanjskih poslova Republike Poljske.

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić predvodio je izaslanstvo MVP BiH na bilateralnim konzultacijama s Ministarstvom vanjskih poslova Republike Poljske, koje su održane 1. lipnja 2022. godine u Sarajevu. Izaslanstvo Ministarstva vanjskih poslova Republike Poljske predvodio je državni tajnik za europske poslove Szymon Szynkowski vel Sęk.

Tijekom konzultacija razgovarano je o bilateralnim odnosima između Bosne i Hercegovine i Republike Poljske, aktualnoj situaciji i integracijama BiH u EU i NATO te regionalnoj suradnji. Istaknuto je da su bilateralni odnosi između dvije zemlje dobri i prijateljski, što predstavlja temelj za jačanje daljnje suradnje, prije svega na području ekonomije.

Zamjenik ministrice Brkić izvijestio je sugovornika o političkoj situaciji u BiH te europskim i euroatlantskim integracijama. Naglasio je da je reforma Izbornog zakona preduvjet ne samo stabilnosti i funkcionalnosti zemlje već i njenog napretka. Izrazio je zahvalnost na potpori koju Republika Poljska bilateralno, ali i kao članica Višegradske skupine (V4), pruža BiH na njenom putu u EU i NATO. Naglasio je da je Bosna i Hercegovina zahvalna što ima jake strateške partnere u EU u ovom izazovnom vremenu kada situacija u Ukrajini predstavlja golem izazov i ozbiljno ugrožava globalnu sigurnost i stabilnost. Ocijenio je da BiH zbog političkih okolnosti nije napravila značajan napredak u ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji i dodao da izvanredne okolnosti u BiH, regiji i Europi zahtijevaju i opravdavaju snažniji angažman EU za prevladavanje trenutačnog zastoja i ubrzanje procesa za članstvo u EU.

Ponovio je kako bi davanje statusa kandidata Bosni i Hercegovini, otvaranje pristupnih pregovora i određivanje datuma Međuvladine konferencije između Europske unije i Bosne i Hercegovine ne samo stvorilo pozitivan zamah u zemlji, već bi imalo i odlučujući utjecaj na ukupnu sigurnost i stabilnost Bosne i Hercegovine. Kao predsjedatelj Povjerenstva za suradnju s NATO-om BiH zamjenik Brkić je naglasio da je euroatlantski put BiH put ka značajnim reformama, toliko potrebnih našoj zemlji i njenim žiteljima. Istaknuo je da kao NATO partner, Bosna i Hercegovina pozdravlja i želi doprinijeti razvoju sljedećeg strateškog koncepta o kojem će biti riječi na Samitu u Madridu.

Državni tajnik Szynkowski vel Sęk je naglasio punu potporu svoje zemlje putu BiH u EU i NATO te izrazio spremnost Poljske za daljnju pomoć i razmjenu iskustava. Naglasio je da je Poljska posebice zainteresirana za unapređenje ekonomske suradnje sa BiH, i to u područjima energetike i turizma. Najavio je skore aktivnosti kada je riječ i o suradnji na razini lokalnih zajednica.

Sugovornici su izrazili zadovoljstvo uvođenjem izravnih avionskih linija na relaciji Sarajevo – Varšava te Mostar – Katovice te se suglasili da je potrebno uložiti dodatne napore kako bi se povećala vanjskotrgovinska razmjena.

Na sastanku je bilo riječi i o globalnim sigurnosnim izazovima i situaciji u Ukrajini. Uz zabrinutost, izražena je nada da će što prije doći do iznalaženja rješenja diplomatskim putem.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!