Sutra protest Sindikata radnika u Sarajevu, imaju pet zahtjeva

Vijesti 23. jun 202117:45 > 20:51 1 komentar
N1

Protest članova Saveza samostalnih sindikata BiH bit će održan sutra u Sarajevu. Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza, naveo je razloge zbog kojih će sutra izaći na ulicu.

Šatorović je kazao da imaju pet zahtjeva, od kojih je prvi usvajanje zakona o minimalnoj plati od hiljadu KM.

“Taj zahtjev datira još iz 2019. godine. Tada smo tražili da Vlada FBiH u skladu sa ovlaštenjima koja joj je deo Zakon o radu donese uredbu o toj plati. Naravno, nikad se ništa nije desilo po tom pitanju”, pojasnio je.

Drugi zahtjev je da se što prije u parlamentarnu proceduru stave izmjene i dopune Zakona o radu koje predložio Savez samostalnih sindikata.

“Bez obzira na negativan stav Vlade, dobili smo podršku dvije parlamentarne komisije Parlamenta FBiH, koje su jednoglasno zatražile da Vlada FBiH što prije u parlamentarnu proceduru stavi izmjene i dopune Zakona o radu u skladu sa onim što je predložio Savez sindikata”, kazao je Šatorović u Danu uživo.

“Sve manje radnika u realnom sektoru”

Kao treći zahtjev navodi potpisivanje kolektivnih ugovora.

“Svjedoci smo da poslije donošenja famoznog Zakona o radu iz 2016. godine sve je manje radnika u relanom sektoru pokriveno kolektivnim ugovorima. Mi smo imali jedno obećanje kada se donosio taj Zakon da će on pospješiti stalno pregovaranja, da će imati puno veći broj kolektivnih ugovora. Nažalost, Savez samostalnih sindikata je i tada upozoravao da se to neće desiti”, kazao je.

Uvezivanje radnog staža radnicima je četvrti zahtjev.

“Ne znam iz kojeg razloga u budžetu FBiH čak nema predviđenih sredstava za uvezivanje radnog staža onim radnicima koji su svoju penziju čestito zaradili”, istakao je.

I peti zahtjev je implementacija Zakona o zaštiti na radu.

“Mi smo kritizirali taj zakon, pa se na osnovu naših zahtjeva isti usvoji: međutim, implementacija je zaustavljena nedošenjem određenih pravilnika. Određeni pravilnici koji regulišu tu oblast nisu više ni iz SFRJ, nego iz Federativne narodne republike Jugoslavije”, kazao je Šatorović.

Šatorović podsjeća da su limitirani epidemiološkim mjerama, te iz tog razloga ne smije biti više od sto ljudi na sutrašnjim protestima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare