Sattler: Institucije BiH mogu realizirati svoje zadatke, glavni pregovarač mora biti osoba od autoriteta

Vijesti 23. mar 202415:06 3 komentara
F.Z./N1

Poruka međunarodne zajednice godinama je ista. Vrijeme je za posao. Tek nakon konkretnih rezultata bh. vlasti, dolaze i konkretni benefiti koje sa sobom nosi evropski proces. Zadaci postavljeni. O detaljima i očekivanjima u Dnevniku 2 govori Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije u BiH.

“Ono što se jučer desilo je jedno od najvećih dostignuća Bosne i Hercegovine, svakako jedno od najvećih u poslijeratnoj historiji zemlje. I to treba jasno naglasiti. Ovo zaista jeste jedan veliki korak naprijed, nešto što je definitivno pokazalo da vaše institucije mogu realizirati svoje zadaće. Bez zakona usvojenih na Vijeću ministara BiH, odluka Predsjedništva BiH, bez angažmana Parlamentarne skupštine BiH, ne bismo bili tu gdje jesmo danas. Ipak, ovo je veliki dan i iskoristio bih priliku da uputim čestitke svim građanima BiH na ovom velikom i važnom koraku koji zacrtava buduću perspektivu evropskog puta BiH”, poručio je Sattler.

Odluka Vijeća poznata, dakle otvaramo pregovore, ali uz konkretno i jasno definisane uslove za dalji put. Upitan je li to bilo i očekivano s obzirom na to da do sjednice nismo ispunili sve uslove, koji su od nas traženi, prvenstveno paket 1+3 gdje nam je ostao zakon o sudu neriješen, Sattler odgovara:

“Bio sam umjereni optimist, pogotovo nakon što smo svi bili svjedoci jedne dobre dinamike, reformi, s usvajanjem Zakona o sprečavanju pranju novca i Zakona o sprečavanju sukoba interesa, i nikad ne znate u kojem smjeru će ići Evropsko vijeće u svom odlučivanju, to je 27 šefova država. Tu su i neka druga pitanja koja su faktor kod odlučivanja, kao što je to bio slučaj s Ukrajinom i Moldavijom, u kontekstu BiH. Važno je da su evropski lideri prepoznali korake koje je napravila BiH”.

Sattler je dodao da ‘ono čemu smo svjedočili u proteklih godinu i po dana od posljednjih Općih izbora, zapravo pokazuje da smo vidjeli jednu razliku’.

“Naravno nisu sva pitanja riješena, mnogi problemi ostaju da se rješavaju. Ne znači da će s otvaranjem pregovora preko noći stvari se promijeniti nabolje i da će teći med i mlijeko. Ali ono što je važno je da je BiH sada dio jednog pregovaračkog procesa. U istom vozu sa Srbijom, Crnom Gorom, Albanijom, Sjevernom Makedonijom, Ukrajinom, Moldavijom. Imate priliku da demonstrirate sve ono što se i dosad sa svoje strane iskazivali”, naglasio je on.

Poručio je da se nada da BiH može nastaviti s dinamikom reformi kojoj smo, kaže, svjedočili proteklih godinu i po.

“Naredni korak predviđa utvrđivanje pregovaračkog okvira, održavanje tzv. međuvladine konferencije, i očekujemo naredne korake. To je jedan standardni redovan proces. Ostao je zakon o sudovima koji nije usuglašen u proteklim sedmicama. Bilo je pokušaja, i mislim da je blizu usaglašavanja. To je definitivno jedan od uslova jednako kao i novi zakon o VSTV-u. Podcrtao bih još jedan važan korak, jer proces pregovora je zaista intenzivan – kroz ovaj proces razmatrate doslovno sve aspekte pravne stečevine, od poljoprivrede, zaštite potrošača, energetike, vanjske politike, i za taj proces potrebne su vam strukture u BiH.Potreban vam je pregovarački tim. Glavni pregovarač je vrlo važan funkcija i ona se treba usaglasiti među vladajućom koalicijom. To mora biti osoba od autoriteta, neko ko poznaje procese evropskih integracija”, istakao je Sattler.

Za EU integritet izbornog procesa je jedan od apsolutnih prioriteta, podvukao je Sattler.

“Bio on dio osam koraka koje od BiH traži EU ili ne, svakako je dio 14 ključnih prioriteta. Dakle, ostaje i dalje kao prioritet. Vidjeli smo u posljednjem izbornom ciklusu da ima dosta problema, korupcije, krađe glasova. Građani, birači, gube povjerenje u izborni sistem i to je nešto najgore što se može desiti u demokratskom društvu. Paket integriteta izbornog procesa je usaglašavan još u Neumu, riječ je zaista o zadovoljavajućem materijalu, nadali smo se nekako da se prije sjednice Evropskog vijeća to moglo usaglasiti”, pojasnio je on.

Kaže i da je pitanje izbora članova Predsjedništva BiH ‘svakako važno, ali da ga je nemoguće realizirati u ovom kratkom vremenskom roku do objave izbora’.

“Upravo zbog zahtjevnosti tog pitanja. Iz naše perspektive to podrazumijeva izmjene i dopune Ustava. Tu su i presude Evropskog suda za ljudska prava, provedbe presude u predmetu Sejdić-Finci, cijeli niz birača koji ne mogu uživati svoja pasivna biračka prava, što je neprihvatljivo. Ne možete postati članica bez tih izmjena”, rekao je Sattler.

Govoreći o tome kada možemo očekivati međuvladinu konferenciju, s obzirom na to da idu izbori u šestom mjesecu za Evropski parlament, ističe – ‘to je u najvećem dijelu u vašim rukama’.

“Zavisi od priprema s vaše strane, uspostavljanja pregovaračkog tima, načina utvrđivanja angažmana zakonodavnih tijela, civilnog društva, tu je i par zakona. Volio bih već u šestom mjesecu da vidimo međuvladinu konferenciju”, zaključio je Sattler za FTV.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare