Sattler: Izmjene izbornog zakona su neosporan prioritet za EU, ali sumnjam da se može to postići za dvije sedmice

Vijesti 15. feb 202413:09 0 komentara
N1

Ambasador EU u BiH Johann Sattler posjetio je Agenciju za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) u Banjaluci te održao press konferencijiu o temi digitalne transformacije u BiH zajedno sa direktorom Agencije Almirom Badnjevićem i ministrom komunikacija i prometa BiH Edinom Fortom. Sattler je govorio i o zakonima koje BiH mora usvojiti kako bi otvorila pregovore sa EU. Za jedan je izrazio sumnju da bi mogao biti usvojen u naredne dvije sedmice.

“Ovo je budućnost, digitalizacija je prisutna u svim sferama našeg života , i ona je u vrhu prioriteta EU. Bitna je nabavka opreme, postojanje elektronskog potpisa će olakšati i građanima i privatnom sektoru. Nadam se da ćemo sutra na sjednici Doma naroda imati usvojen zakon o pranju novca, a onda i zakon o sudovima i sukobu interesa”, rekao je Sattler.

Tom prilikom predstavljena je nova usluga digitalnog identiteta građana BiH, kao o uspostavljanje elektronskog potpisa, 18 godina nakon donošenja zakona.

“EU je uložila preko milijardu i po maraka u naše ceste, zašto to rade, pa zato sto imaju interes, ako ono ulažu novac mi trebamo stvari ubrzati, treba da gradimo digitalne autoceste. Pozivam sve da se uključe u ovu utrku. Poslovanje bez prikupljanja papira. Jako je bitno da počnemo graditi i da naučimo kako se ovo radi i pozivam sve da ovo podržimo i da pređemo u digitalni prostor”, rekao je Forto.

Nakon press konferencije, ambasador Satler je posjetio Centar za personalizaciju dokumenata i tom prilikom direktoru Badnjeviću zvanično uručio sedam terenskih vozila koje je donirala Evropska unija kako bi podržala aktivnosti Agencije na terenu.

Sattler o Putu BiH ka EU

“Svi trebaju da dijele isti osjećaj hitnosti i ažurnosti, bitno je sve sto se može uraditi u narednim sedmicama, usvajanje ova tri zakona su apsolutno minimum. Zakon o zaštiti ličnih podataka je važan, izmjene izbornog zakona su neosporan prioritet za EU, ali ne mislim da je moguće u naredne dvije sedmice riješiti sva otvorena pitanja koja se tiču izbornog procesa, pogotovo dio koji se tiče izmjena ustava, integritet izbornog procesa je važan za sve građane”, rekao je Sattler.

Ministar Forto poručio je da BRIKS nikako ne može biti alternativa EU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!