Sattler odgovorio da li EU ukida bezvizni režim za BiH

Vijesti 20. okt 202313:15 0 komentara
N1 BiH

Brisel neće praviti nagle korake kojima bi bio ukinut vizni režim građanima BiH, ali BiH mora uskladiti svoju politiku sa Evropskom unijom, izjavio je šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler, tokom posjete Bugojnu.

“Dugoročni zahtjev EU je da sve zemlje, koje žele da se priključe EU, moraju da usaglase svoju viznu politiku s viznom politikom EU. Na spisku zemalja za bezvizni režim ne može biti više zemalja od onih koje su na spisku EU. BiH jeste napravila određeni pomak u tom smjeru. Ti bezvizni režimi jesu ukinuti. Ostaje još osam zemalja”, kaže Sattler.

U Luksemburgu se spašava Schengen: BiH i Srbija glavni problem, spominju se vize

Konstatuje i da BiH nije usaglašena s politikom EU, te da je ohrabrivao ministra Konakovića da ubrza rješavanje tog pitanja, no, kako kaže, prema njegovim informacijama, nema trenutne opasnosti za suspendovanje viznog režima sa BiH.

Sattler je potvrdio i dolazak predsjednice Evropske komisije, Ursule von der Layen, koja bi početkom narednog mjeseca trebalo da posjeti regiju, uključujući i BiH.

“To će biti treća posjeta u tri godine, što potvrđuje fokusiranost i posvećenost evropskom putu BiH. Ovaj put, regiji će predstaviti jedan paket razvoja, dakle, značajna sredstva koja je EU obezbijedila za regiju, uključujući i BIH, koja će ovaj put biti vezana za provođenje reformi”, navodi Sattler.

Između ostalog je pojasnio i zbog čega je u posjeti Bugojnu.

“Tu sam sa svojim timom, da osjetim puls u ovoj regiji. Iako važan dio posla obavljam u centrima kao što su Sarajevo, Banja Luka, Mostar, izuzetno mi je važno izaći na teren i sastati se s nalečnicima, ljudima koji su najbliži, građanima”, kaže.

Provjerili su, kaže Sattler, na terenu i kakav je uticaj projekata EU.

“Obišli smo i jedan od naših projekata, firmu “Kašmir”, koja se bavi proizvodnjom namještaja, a veliki dio svoje proizvodnje izvozi u zemlje EU, konkretno, Hrvatsku. Bilo je tu i projekata u oblasti poljoprivrede. Još jedan razlog posjete je energetika. EU je veliki investitor, ali i donator i trenutno se u FBiH, u RS je to već završeno, ali u FBIH se vrši isplata najugroženijim kategorijama stanovništva, da im se pomogne s plaćanjem računa energije, koji su u posljednjem periodu porasli. Za tu svrhu izdvojeno je 70 miliona evra”, navodi šef delegacije EU u BiH.

Na kraju zaključuje da je u procesu približavanja BiH Evropskom bloku, od velikog značaja ne samo državni, nego i entitetski, kantonalni, pa i opštinski nivo, o čemu je i danas bilo riječi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!