Sattler: Reforme ključne za napredak na europskom putu BiH, od lidera se očekuje da urade svoj dio posla

Vijesti 27. jun 202416:59 1 komentar
EU Delegacija u BiH

U Sarajevu je danas održana Ministarska konferencija o pristupnim pregovorima zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, s fokusom na Pregovaračko poglavlje 23: Pravosuđe, borba protiv korupcije i temeljna prava, te koracima koji su preostali za dostizanje ove faze. Poruke jasne, pravna država i pravosuđe zauzimaju ključnu poziciju u pregovaračkom procesu, a od lidera se očekuje da urade svoj dio posla i aktivno provode reforme.

Događaj je okupio oko 150 učesnika, uključujući resorne ministre iz BiH i nekoliko susjednih zemalja, ambasadore zemalja članica EU u BiH, pravne stručnjake, vladine i nevladine organizacije, kao i predstavnike međunarodne zajednice.

Tokom uvodne riječi, prisutnima su se obratili Davor Bunoza, ministar pravde BiH, Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, François Delmas, ambasador Republike Francuske u BiH, Claire Bazy Malaurie, predsjednica Venecijanske komisije i Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH.

Najvažnija poruka Ministarske konferencije bila je ohrabrenje nadležnih vlasti i zvaničnika ka preduzimanju neophodnih koraka u procesu pristupnih pregovora, ne bi li postali predvodnici reformi vladavine prava i zaštite osnovnih sloboda. Poruka se odnosi i na podsticanje bliske saradnje sa nosiocima pravosudnih funkcija, pripadnicima policije i predstavnicima organizacija civilnog društva u cilju vođenja zemlje ka napretku i blagostanju kroz ispunjavanje neophodnih uslova za EU integracije.

Domaći lideri imaju odgovornost da nastave s reformama koje će koristiti svim građanima i približiti zemlju EU. EU je jasno naznačila preostale korake za održavanje prve međuvladine konferencije, uključujući usvajanje četiri ključna zakona. Pored toga, domaće vlasti treba da imenuju glavnog pregovarača i pregovarački tim sa jasnim mandatom na osnovu Programa preuzimanja pravne stečevine. Postojeće reforme, posebno one iz 14 ključnih prioriteta, ostaju ključne za napredak na evropskom putu. Kancelarija EU nastavlja da pruža podršku tokom ovog procesa, uključujući i projekte poput EU4Justice. Međutim, domaći lideri moraju uraditi svoj dio posla i aktivno provoditi ključne reforme”, naglasio je Sattler.

Obraćajući se prisutnima se obratio ambasador Francuske u BiH je kazao kako se politički, mirovni i prosperitetni evropski projekat provodi upravo kroz pravo i pravdu.

Nije slučajno poglavlje dvadeset tri u središtu pregovaračkog procesa a pitanja pravne države su opisana kao ‘temeljna’. U Bosni i Hercegovini, kao uostalom i u regiji, nema mnogo izazova na koje snažnije, efikasnije i nezavisnije pravosuđe nije odgovor. Borba protiv korupcije? Odgovor je pravosuđe. Poštovanje i sigurnost za svakoga? Odgovor je pravosuđe. Više ekonomskih investicija? Pravosuđe. Stvaranje mogućnosti i zaustavljanje emigracije, posebno mladih? Otvoreno društvo, jednake mogućnosti, i tu su opet pravna država i pravosuđe. Borba protiv nasilja nad ženama a posebno onima koje su angažovane? Odgovor je takođe efikasno pravosuđe”, podvukao je ambasador.

Tokom konferencije, održane su tri panel diskusije, koje su se dotakle teme očekivanja izgleda pristupnih pregovora za Bosnu i Hercegovinu u vezi sa Poglavljem 23 pravne stečevine EU, na temelju iskustava iz zemalja regiona. Ministarskom panelu koji je prezentirao iskustva susjednih zemalja u Pregovaračkom poglavlju 23, postignutim rezultatima, izazovima, preprekama i načinima njihovog prevazilaženja prisustvovali su Claire Bazy Malaurie, predsjednica Venecijanske komisije, Damir Habijan, ministar pravde Republike Hrvatske, Andrej Milović, ministar pravde Crne Gore, i Tedi Dobi, zamjenik ministra pravde Albanije. Ministarski panel je moderirao bh. ministar Davor Bunoza.

Pred nama stoji teška i odgovorna zadaća reforme domaćeg zakonodavstva koja mora biti usklađena s našim ustavnim uređenjem, a istodobno usklađena i s europskom pravnom stečevinom. Svjesni smo da će to od nas zahtjevati brojne kompromise i dogovore posebice na pitanjima oko kojih godinama nema dogovora. Ali Bosna i Hercegovina mora ići naprijed i zbog toga smo pozvali kolege iz regije da razmjenimo mišljenja, iskustva, dobre prakse kako bismo lakše prešli put od otvaranja do zatvaranja poglavlja 23. Na nama je zadaća da intenzivno radimo na reformi našega pravosuđa, borbi protiv korupcije i na zaštiti temeljnih prava svakoga pojedinca”, istaknuo je ministar pravde BiH.

Tokom stručnog panela, učesnici su diskutovali o pregovaračkoj strukturi i koordinaciji, ističući harmonizaciju propisa sa pravnim stečevinama EU i ulogu pregovaračkih timova.

Pred nama je put koji se sastoji od nekoliko faza i kojeg prate brojne procedure, a dosta je i novina koje nam donosi nova metodologija po kojoj će se pregovori sa BiH voditi. Zato je vrlo važna poruka da se pregovori tiču svih nas i da posla ima za sve. Naravno, najveća odgovornost će biti na politici, jer će pregovori tražiti donošenje važnih ali i teških političkih odluka”, kazala je direktorica Direkcije za evropske integracije Elvira Habota.

Panel ‘Pravo na pravdu’ fokusirao na ulogu i doprinos organizacija civilnog društva u ispunjavanju relevantnih koraka od strane BiH, kao i očekivanja za njihovo buduće učešće u pregovaračkim strukturama.

Voditeljica projektnog tima EU4Justice, francuska tužiteljica Isabelle Arnal, kratko je predstavila projektne aktivnosti vezano za praćenje reformskih politika u pravosudnom sistemu: s jedne strane, praćenje Reformskog programa VSTV-a za period između 2024. i 2026., a s druge, budućnost Strategije reforme sektora pravde Ministarstva pravde BiH.

Konferenciju su organizovali Ministarstvo pravde BiH, Ured EU u BiH, Direkcija za evropske integracije BiH i projekat EU4Justice.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare