Sattler riješio dilemu u vezi sa kampom Lipa: Neće biti pritvora za migrante

Vijesti 13. apr 202318:53 0 komentara

Desetostruko povećana readmisija migranata u BiH iz Hrvatske, ali i najava otvaranja detencijskog centra, zabrinuli su građane i vlast Unsko-sanskog kantona proteklih dana. Neće biti nikakvog detencijskog centra nego samo prostor za privremeni smještaj, riješio je dilemu Šef Delegacije EU koji je danas posjetio rukovodstvo USK.

Užurban i, čini se, konstruktivan dan za rukovodstvo Unsko-sanskog kantona. Nekoliko razgovora i sastanaka rezultiralo je spuštanjem tenzija, koje su se do, dan ranije, mogle rezati u vazduhu. Dijelom zbog desetostruko povećane readmisije migranata iz Hrvatske, dijelom zbog najave o otvaranju detencijskog centra, u kampu Lipa. Poučeni iskustvom, s pojavom migrantske krize, koja je najveći pritisak imala, upravo, na ovaj kanton, ravnomjerna raspodjela migranata, ono je na čemu ovdašnja vlast insistira.

“Postoji sistem readmisije iz Republike Hrvatske u BiH. Tako ćemo, svakako, tražiti nastavak sistema readmisije, uz podršku prema Republici Srbiji. To su sve stvari koje su danas puno jasnije”, kaže Mustafa Ružnić, premijer USK-a.

Jasnije su i predsjedavajućem Skupštine, kadru SDA, Jasminu Musiću, do formiranja koalicionog sporazuma sa Ružnićevim NES-om, inače ljutom političkom protivniku. U čitavoj situaciji je, kaže, najvažnije garantovati bezbjednost i dostojanstvo i građana, ali i migranata.

“Jako smo ozbiljno pristupili svim otvorenim pitanjima, dobili odgovore na određene dileme, koji su nas ohrabrili da budemo i dalje podrška svim procesima koji bi, prijje svega, značili iskazivanje humanosti, ali isto tako i zaštitu sigurnosti građana USK”, dodaje Jasmin Musić, predsjedavajući Skupštine USK.

Smirio je Šef Delegacije EU kantonalnu vlast, uz poznatu rečenicu da “Unija ostaje čvrsto opredijeljena za pomoć BIH u kontroli migrantske krize, bilo u finansijskom, bilo u moralnom smislu. S tim u vezi, pojašnjava samu svrhu pritvorskog centra, koji, uvjerava, nikad neće postati zatvor za migrante iz kriminalnog miljea.

“Pogrešno je navođeno proteklih dana da se radi o nekakvom pritvorskom centru, pritvorskoj jedinici, dakle, radi se samo o jednoj prostoriji koja služi za privremeno zadržavanje onih koji izazivaju probleme. Privremeno, do tri dana moži će biti zadržani, do njihovog kasnije upućivanja u imigracioni centar koji se nalazi u Istočnom Sarajevu”, kaže Johann Sattler, šef Delegacije EU-a u BiH.

Traženje izmještanja ovakvog objekta, tražila je i gradska vlast, no Sattlerove tvrdnje umirile su i prvog čovjeka Grada Bihaća, koji je samo nekoliko sati ranije izrazio sumnju u namjere EU i državnog Ministarstva bezbjednosti.

“Znači li to da će Grad dati odobrenje za stavljanje u funkciju ovog objekta?) Stavljanje u funkciju detencijskog centra ne zavisi od odobrenja Grada Bihaća. prema informacijama koje sam i danas dobio na ovom sastanku, to zavisi, isključivo, od potpisa državnog ministra bezbjednosti. Juče ujutro, u kampu Lipa, bilo je svega 130 registrovanih lica, od ovih 550 koji su vraćeni u procesu readmisije“, rekao je Elvedin Sedić, gradonačelnik Bihaća.

Nakon niza susreta i sastanaka na području USK određene stvari postale su jasnije. No, šta o svemu misle građani Bihaća?

“To nije dobro za Grad Bihać, za USK, ni za cijelu BiH. (Zašto se plašite, mislite li da će to biti zatvor za one koje Evropa ne želi?) Pa, naravno. šta bi drugo bilo?”

“Ne, ne plašim se. Meni oni nikad i nisu smetali, nema potrebe”.

“Bude njih i po centru. Ja ih sretnem i gore, jer živim baš na mjestu gdje je njima destinacija, prema Hrvatskoj. Pitaju me “Croatia? Ja njima kažem “idi, šibajte”.

U međuvremenu, Služba za poslove sa strancima prisilno je udaljila pet građana Kosova. Riječ je o četiri stranca koja su prihvaćena u readmisijskom postupku sa Hrvatskom, dok je jedna osoba zatečena prilikom ilegalnog ulaska na teritoriju Bosne i Hercegovine. U svakom smislu, pune ruke posla za predstavnike kantonalne vlasti koje su, između ostalih, danas posjetili i premijer Fadil Novalić, direktor autocesta FBiH, ali i slovenački ambasador.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!