Savanović: Bojim se da ne zaglavimo u “teheranizaciji” jedne teokratske države

Vijesti 30. maj 202318:42 0 komentara

Profesor sa Fakulteta političkih nauka iz Banjaluke Aleksandar Savanović govorio je u Danu uživo o aktuelnim političkim temama, uticaju religijskih institucija na državne politike i odnosima u BiH.

Prelijetanje američkih bombardera, Dodik kritikovao ambasadora?

“Naprosto nisam upućen u vojne stvari, šta je svrha tog manevra, mislim očigledno je sad s obzirom na dešavanja u Ukrajini da su te stvari malo više u fokusu javnosti. To biste ipak trebali pitati vojnog stručnjaka, zaista nisam upućen i ne bih mogao komentarisati”, kazao je na početku.

Okupljanja građana na skupovima u Srbiji, uplitanje vjerskih institucija u politiku?

“Nije to samo slučaj samo za SPC, nažalost i ostale dvije najveće vjerske institucije na ovim prostorima imaju gotovo identične prakse. One su postale jedan departman države, ne čak ni države nego vladajuće partije i potpuno su u sprezi sa politikom. Što je najgore, ostvaruju negativan uticaj na politike. To je vidljivo posebno kod SPC gdje je nakon izbora Porfirija djelovalo neprimjereno na nekim važnim pitanjima. Mogu da podsjetim, mislim da sam ih uzeo i u kolumni”, kazao je Savanović i dodao:

“Čak su neke vladike pozivale na oružanu pobunu i napad na pripadnike LGBT zajednice tokom prajda u septembru. Tada je Srbija odbila da zaštiti svoje stanovnike od napada pojedinih predtavnika SPC. Tek nakon intervenije iz EU, država je uradila ono što bi trebala automatski, da zaštiti građane”.

Napisali ste u kolumni da je Banjaluka postala “srpski Teheran”. Zašto?

“Mislim da je to potpuno jasno, sama ta metafora se referiše na ono što je Dodik rekao. Kada se govori o Teheranu, misli se na sadašnji Teheran. Iran je velika civilizacija, bila je donedavno liberalna kao sve evropske države, njoj se desila vjerska kontra-revolucija, vjerujem da to ovdje nije moguće ali se bojim kako se stvari dešavaju da i mi ne zaglavimo u jednoj “teheranizaciji” jedne teokratske države. Što se tiče SPC, ali se može primijeniti i na ostale dvije vjerske zajednice ovdje, još uvijek je u službi države. Ja ne bih bio iznenađen da vjerski lideri posegnu za eksplicitnom političkom moći u svjetovnoj sferi”, dodao je Savanović.

“To je najveća opasnost ovdje, nisu problem ni crkva, ni religija ni vjera kao takvi. Ovdje se radi o uzurpaciji i pokušaju da se religijski svjetonazor nametne cijelom društvu i to putem prinude. Lijepo je vidjeti različitosti, BiH je kao takva primjer multikulturalnosti i različitosti, to bi joj trebala biti najveća snaga. Ovdje se identiteti doživljavaju na drugi način i u tom smislu sam upotrijebio termin “teheranizacija”. Sada su na udaru jezik, žene, prije toga su bili čak i udžbenici biologije. To poprima zabrinjavajuće dimenzije i zahtjeva određenu vrstu reakcije”.

“Ne mislim da je puno bolja situacija u Sarajevu, nije to stvar koja je ograničena na jednu zajednicu ili društvo”, kaže Savanović.

“Tragedija naše političke scene je da stoji na Ustavu koji garantuje jednaka prava svim ljudima. Tu nema razlike između vladajuće koalicije ili opozicije. Spremni su da uskrate bazična ljudska prava, u ovom slučaju LGBT zajednice”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!