Savčićev bijeg nije moguć bez pomoći političkih i bezbjednosnih struktura?

Vijesti 20. aug 202107:32 5 komentara
Milomir Savčić (BIRN BiH)

Predrag Petrović, programski direktor Beogradskog centra za bezbjednosnu politiku, u izjavi za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kazao je da je skrivanje Savčića i svih ostalih bjegunaca od zakona teško moguće izvesti bez državnih službi i organa vlasti.

“Ljudi koji rade u državnim službama znaju kako funkcioniše sistem i koje su njegove manjkavosti, pa samim time i kako nekoga poput Savčića mogu sakriti ‘ispod radara’. Raspadom Jugoslavije nastale su prilično male države i skoro je nezamislivo da se neko skriva toliko dugo a da službe bezbjednosti ne znaju gdje se taj neko nalazi”, rekao je Petrović.

I stručnjaci iz Bosne i Hercegovine smatraju da bjekstva imaju veze s političkim strukturama vlasti.

Sud Bosne i Hercegovine je raspisivanje međunarodne potjernice za Milomirom Savčićem, optuženim da je, u svojstvu komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka pri Glavnom štabu VRS-a, pomagao u genocidu počinjenom u Srebrenici u julu 1995. godine, zatražio 10. augusta, nakon što ga sudski policajci dan ranije nisu mogli pronaći na adresi nekoliko sati po određivanju pritvora.

Pritvor je tražilo Tužilaštvo BiH zbog Savčićevih izjava u medijima koje se odnose na postupak koji se vodi protiv njega, kao i njegova javna obraćanja. Savčić se pojavio na ročištu, ali u vremenu nakon ročišta koje je Sudu BiH trebalo da donese odluku o pritvoru, ugasio je telefon i postao nedostupan policajcima i svom advokatu Miodragu Stojanoviću, o čemu je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ranije pisala.

Stojanović je u međuvremenu uložio žalbu na odluku o pritvoru.

“Odluka još nije donesena, a ja očekujem da će Sud odlučiti do kraja ove sedmice. Trenutno sam na odmoru i nemam nikakvih novih informacija u vezi Savčića. S njim nisam u kontaktu, a s porodicom ne kontaktiram trenutno jer odmaram”, kazao je Stojanović za BIRN BiH.

Iz Granične policije Bosne i Hercegovine nema novih informacija o Savčićevom eventualnom prelasku državne granice, a iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije i dalje tvrde da se nekadašnji komandant VRS-a Milomir Savčić ne nalazi u Srbiji.

“Nakon obavljenih provjera evidencija o ulasku u zemlju Uprave Granične policije, utvrđeno je da Savčić nije ušao u Srbiju. Ministarstvo unutrašnjih poslova poziva medije iz BiH da ne iznose neprovjerene i netačne informacije koje služe kao podloga pojedincima da u svoje lične razmirice i obračune uvlače Republiku Srbiju”, rekli su iz MUP-a Srbije.

Ranije je iz Tužilaštva BiH saopćeno da Savčić ima državljanstvo Srbije.

Opširnije na portalu Detektor.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad