Saveza logoraša: Sada je momenat i za usvajanje Zakona o pravima žrtava torture

Vijesti 23. jul 202113:10 > 13:11 0 komentara
N1

U povodu nametanja Zakona o zabrani negiranja genocida i ratnih zločina od strane OHR-a iz Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini, istaknuli su u saopćenju, čvrsto i bez ikakave dileme stoji na stanovištu da je za normalizaciju života svih naroda u Bosni i Hercegovini, apsolutno nužno priznavanje činjenica utvrđenih neovisnim pravosudnim tijelima, što je prije svega Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu.

“Teorije konspiracije, slična objašnjenja i komplikovanja života su svakako nešto što je moguće, i nešto što je prisutno u svim sferama, ali očigledne činjenice utvrđene nakon hiljada živih svjedoka, koji su „iz prve ruke“ osjetili torture o kojima pričaju postupci pred MKSJ u Hagu, svakako nisu nešto za čije razumijevanje su potrebne teorije konspiracije, jer je to nešto očigledno, vidljivo, konkretno da konkretnije ne može biti”, naglasili su iz Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini.

Nepriznavanje, kako navode, očigledne istine, laž i minimiziranje žrtava na bilo kojoj strani, je nešto što nam se posljednjih godina sve češće dešava, i nešto što je vrlo ozbiljan problem i prepreka ka boljoj budućnosti.

“Upravo zbog toga nam je sada potreban i zadnji je momenat za usvajanje i Zakona o pravima žrtava torture u BiH! Stoga, Savez logoraša u Bosni i Hercegovini, bez ikakvih slavodobitnih konotacija (jer se radi o hiljadama terorisanih i ubijenih ljudi-nema tu ništa za slavlja) smatra ovaj potez nužnim i pozitivnim, i zahvaljuje visokom predstavniku Valentinu Inzku na pomoći u borbi za istinu, na koju je bio i obavezan prema narodima Bosne i Hercegovine, na usvajanju ovog apsolutnog minimuma za bolju i sretniju budućnost svih građana Bosne i Hercegovine”, istaknuli su.

Konačna pobjeda

Drago im je što je na odlasku, ipak razuvjerio brojne pojedince koji nisu vjerovali u pobjedu istine na ovim našim prostorima, i što je doprinjeo konkretnim, istinskim djelom, djelom po kom će se pamtiti, a djelom koje će u budućnosti polahko doprinjeti istini, i sretnijim građanima demokratske Bosne i Hercegovine.

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini ponovo napominje da su sigurni da će konačna pobjeda, biti pobjeda dobra i istine, ali u toj borbi svi mi moramo dati svoj jasan doprinos, pa ako ništa drugo, barem da bi se jasno vidjelo da li smo na stani dobra ili na strani zla.

“A historija će o tome pisati i po tome nas pamtiti”, kazali su iz iz Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!