Savjeti doktorice za N1 o zaštiti kože: SPF se koristi tokom čitav godine, umjerenost je mjera

Vijesti 24. jun 202408:53 > 13:41 0 komentara

O važnosti zaštite kože tokom ljetnih mjeseci razgovarali smo sa doktoricom Vesnom Stanojević, specijalistom dermato-venerologije. Razgovarali smo o zdravim navikama koje doprinose njegovanoj koži i o tome kako održavati kožu lijepom i zdravom bez obzira na godišnje doba.

Na samom početku razgovara u Novom danu doktorica Stanojević je kazala koliko je važno zaštiti se od sunca, posebno tokom ljetnjih mjeseci.

Između ostalog, kazala je i koji su najvažniji faktori koji doprinose starenju kože i kako ih možemo ublažiti ili spriječiti.

“Treba se štiti tokom čitave godine. UV spektar zračenja prisutan je tokom čitave godine. Poslije 20 godine kreću alergije sa prvim suncem. Tada kreću alergijske reakcije. Kvalitet im života bude narušen. S druge strane imate grupu pacijenata koji odlaskom na more, tokom avgusta dobiju alergiju. Sunce mora biti okidač koji izazove alergiju”, navela je.

Potom je dodala:

“Nema smisla raditi na podmlađivanju, ukoliko se previše izlažete suncu. Umjerenost je mjera. Koristiti zaštitne faktore protiv sunca tokom čitave godine. Povesti računa o svom načinu života, ishrani, da li dovoljno spavamo. Mi ne možemo zaustaviti starenje, ali možemo stariti dostojanstveno”. 

Ove godine je upućena inicijativa za donošenje zakonske legislative kojom se zabranjuje korištenje solarijuma mlađima od 18. godina.  Svake godine, u svijetu se prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije bilježi 132.000 novih slučajeva melanoma, najsmrtonosnijeg oblika raka kože i više od dva miliona drugih oblika raka kože.

Stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije navode da je boravak u solariju svrstan u prvu kategoriju rizika od izazivanja karcinoma.

Doktorica za N1 je pojasnila kako prepoznati potencijalno opasne promjene na koži i koliko često treba obavljati pregled mladeža.

“Zavisi koliko smo se izložili UV zračenju. Znamo da je dječija koža najosjetljivija i zato se skreće pažnja da se zabrani upotreba najmlađoj populaciji. Koliko smo UV zračenja primili tokom života to će odlučiti da li će mladež krenuti u malignu promjenu. To viđamo u našim ordinacijama. Procenat oboljelih se spustio na mlađe dobi. Svi bi trebali dva puta godišnje da se pregledaju mladeži. Dermatolozi imamo pravilo tražimo tačkice koje su novonastale. Uvijek pitamo da li ima mladež za koji su zabrinuti. Zvaničnu dijagnozu donosi patolog kada se mladež odstrani. No, ipak možemo procijeniti da nešto što vidimo, što prije skida“, navela je.

N1 BiH

Međutim, smatra da je svjesnost javnosti o štetnosti solarijuma mnogo bolja nego što je to bilo ranije.

“SPF se koristi tokom čitav godine. Serumi manje molekule i prolaze dublje u kožu.. Dobro je u kombinaciji koristiti kremu i serum. Rutinu tokom ljeta treba svesti na minimum. Treba odabrati što je najlaganije. Prilagoditi trenutnim uslovima, ono što nam treba. Postoje kreme koje imaju sve i budu dovoljne”, kazal je.

Osvrnula se i na probleme sa aknama.

“Ženama u menopauzama ne odgovaraju kreme koje su im odgovarale prije toga. Dugotrajan proces je liječenja akni. Postoji na tržištu veliki broj preparata koji su djelotvorni za tinejdžere. Moramo tinejdžerima polako objasniti i može se držati pod kontrolom. Tinejdžerima to bude najveći problem i to se može držati pod kontrolom”, istaknula je doktorica Stanojević za N1.

Na kraju je navela nekoliko mitova koje možemo često da čujemo o koži.

“Nije tačno da ne trebamo SPF koristiti tokom čitave godine. Botoks nije svemoguć i nije to njega koža, to samo popravlja trenutno stanje kože To su samo neke stvari”, zaključila je za N1.

Uskoro i video. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!