Sberbank BH: Klijenti imaju pristup svim računima i uslugama

Vijesti 25. feb 202213:37 > 13:59 3 komentara
N1

Iz Sberbanke BH kazali su danas za N1 da nastavljaju sa svojim poslovnim aktivnostima kao i obično, te da posluju normalno na bh. tržištu.

Povodom navoda građana da ne mogu podići svoj novac iz banke, iz Sberbanke tvrde da klijenti banke, fizička i pravna lica, imaju potpun pristup svim svojim transakcijskim računima, te nesmetan pristup bankomatima, mobilnom i internet bankarstvu.

“Sberbank Europe je evropska finansijska institucija sa evropskom bankarskom licencom, koja posluje na evropskim tržištima i koju reguliraju kako nacionalni tako i EU regulatori, pružajući usluge prvenstveno klijentima u centralnoj i istočnoj Evropi, Austriji i Njemačkoj”, kazali su iz banke.

Podsjećaju da je 24. februara 2022. godine, Ured za kontrolu strane imovine Sjedinjenih Američkih Država (OFAC) uveo je sankcije finansijskim institucijama u ruskom vlasništvu, uključujući Sberbanku Rusiju i njene međunarodne podružnice, kojima su ograničena plaćanja u američkim dolarima putem Sberbanke i njenih podružnica.

“Više od 99% svih transakcija Sberbank BH i njenih klijenata obavlja se u EUR ili u BAM, pa odluke imaju zanemariv utjecaj na poslovanje Banke”, navode iz Sberbanke.

Podsjećamo, jutros su zabilježeni redovi ispred podružnica Sberbanke u BiH, u kojima građani čekaju na isplatu svojih ušteđevina u strahu od mogućeg gubitka novca.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare