Sberbanka u RS dobija novo ime: Građani i radnici ipak ujedinjeni u zabrinutosti

Vijesti 28. feb 202221:52 0 komentara

Zbog ukrajinske krize i sankcija SAD-a i EU prema ruskim bankama, građani su u velikom broju pohrlili u Sberbanku. U dugim redovima čekaju na podizanje ušteđevine. Nadležni umiruju, stanje je pod nadzorom. Vlada Republike Srpske preuzet će rusku banku u tom entitetu i dat će joj i novo ime. Mnogo je, ipak, otvorenih pitanja oko poslovanja, vlasništva, ali i preuzimanja banke.

Ujedinjeni pod kišobranima i u zabrinutosti, na snijegu su mnogi i danas u redovima čekali ispred banjalučke Sberbanke.

“Mislim da su gužve rezultat straha od propasti banke. Imam račun, ušteđevinu. Ako budu dali (povuću sredstva). Sa voljom su ih uzimali, a da li će ih i davati sa voljom? To ćemo vidjeti. Na ovim prostorima narod je nepovjerljiv za sve što politika radi”, “Sutra imam plate moram uplatiti radnike, ovdje sam radi toga. Zadržat ću u Sberbanci moj račun”, kazali su nam građani.

Ne strahuju samo hiljade građana, već i oko 400 zaposlenih radnika Sberbanke. Uprava danima zasjeda sa Agencijom za bankarstvo i Vladom RS. Danas kažu, spas za banku je preuzimanje. A vlasnik postaje upravo Vlada. Kako? – po zakonu…

“Naravno da nijedna banka ne može izdržati stampeda, ali garantujem da je svaka marka građana RS sigurna, i da će im biti isplaćena”, naveo je Aleksandar Kesić, direktor Sberbanke Banjaluka.

“Vlada RS će uložiti 15 miliona KM, registrovat će banku i preuzet će Sberbanku, i tako da će biti nova banka koja neće biti Sber, na njoj neće biti sankcija. Nastavit ćemo da radimo sa tom bankom. Klijenti nemaju potrebe da prave paniku”, dodala je Zora Vidović, ministrica finansija RS.

“Nema nikakve potrebe za stampedima, za panikom u smislu daj da dođem do svoga novca.Depoziti banke su veći od 800 miliona KM, a samo građana iznose oko pola milijardi KM. Pozivam sve da ne podižu novac, sve je sigurno i banka će u naredna dva dana raditi pod novim imenom”, naglasio je Radovan Višković, premijer RS.

Stornirana su upravljačka prava Rusima, Agencija za bankarstvo preuzela ih je, a Vlada se sada pojavljuje kao vlasnik akcija. Privremeno ili konačno rješenje?

“To je samo privremeno, da kupujemo vrijeme”, kazao je Aleksandar Kesić, direktor Sberbanke Banjaluka.

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH tvrdi da nije privremeno.

“Razgovori su vođeni sa vlasnicima o prenosu transfera. U paketu su bile banke ovdje, Beograd, Sarajevo, Zagreb u paketu. Oni (AIK) su se odlučili da to urade samo u Srbiji, mi nemamo vremena za čekanje. Mi ovo ne radimo iz privremenog aranžmana. Vlasti RS su zainteresovane da ovu banku sačuvaju i ostanu u njoj, ne privremeno, nego stalno”, istakao je Dodik.

“Ovo je sistemska banka, mi se moramo baviti sa njom. Mi smo imali problem sa bankom koja je u Austriji koja je vlasnik ove banke. Na ovaj način Vlada RS ulazi, preuzima akcije, vlasništvo nad Sberbank Banjaluka. Ovo je po zakonu, on je u skladu sa EU direktivama. Prvi put se to dešava ovdje u regionu”, pojasnio je Srđan Šuput iz Agencije za bankarstvo RS..

AIK Banka je danas dobila saglasnost Narodne banke Srbije za preuzimanje Sberbanke u toj zemlji. Ranije je Aik potpisao ugovor o kupoprodaji ruskih banaka u Srbiji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Mađarskoj čija ukupna aktiva je u novembru iznosila 7.329 milijarde eura. Zbog novonastale situacije u Ukrajini ugovor nije realizovan.

Iz Udruženja banaka BiH poručuju da nema razloga za paniku.

“Vlasnička struktura ne utiče na građane. Bitno je da ta vlasnička struktura nije povezana sa Rusijom kako bi bilo nekih problema”, poručio je Berislav Kutle iz Udruženja banaka BiH.

A problema se plaše i zaposleni u Optima Grupi, Rafineriji nafte Brod i ulja Modriča, jer su u vlasništvu ruskog Zarubežnjefta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!