Schmid s bh. parlamentarcima: Izražena zabrinutost zbog aktuelne političke krize

Vijesti 23. nov 202114:10 2 komentara
FENA/PSBiH

Članovi Kolegija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovina razgovarali su danas s generalnom sekretarkom Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) Helgom Mariom Schmid koja boravi u radnoj posjeti BiH, o aktuelnoj situaciji u BiH.

Sastanku su prisustvovali predsjedavajući i dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić, Nebojša Radmanović i Borjana Krišto te zamjenici predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Nikola Špirić i Bakir Izetbegović kao i po ovlaštenju predsjedavajućeg Doma naroda Dragana Čovića, predsjedavajuća Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Lidija Bradara.

Zahvaljujući se članovima rukovodstva oba doma PSBiH na dugogodišnjoj odličnoj saradnji koju su državne institucije, a posebno PSBiH, ostvarile s Misijom OSCE-a u BiH, Schmid je izrazila zabrinutost zbog aktuelne političke krize u BiH i nefunkcioniranjem institucija na državnom nivou.

Visoka zvaničnica OSCE-a naglasila je neophodnost da državne institucije počnu da funkcioniraju u punom kapacitetu, te se založila za izbjegavanje retorike podjela i secesionizma, koje su, kako je ocijenila, ogromna prepreka investicijama i reformama na evropskom putu BiH.

Schmid je apelirala na najviše zvaničnike PSBiH da se u BiH uspostavi konstruktivan dijalog o svim otvorenim pitanjima, a posebno je apostrofirala pitanje izborne reforme i donošenja izmjena Izbornog zakona BiH kojima bi bili otklonjeni izvori diskriminacije u izbornom procesu, te riješena tehnička pitanja kojima bi se sačuvao integritet i osigurala veća transparentnost izbornog procesa.

S tim u vezi, Schmid je ponudila svu neophodnu podršku i pomoć Misije OSCE-a, kao i partnerskih međunarodnih organizacija koje se bave unapređenjem demokratije i izbornih procesa širom Evrope i svijeta.

Članovi rukovodstva oba doma PSBiH iznijeli su svoje viđenje aktuelne situacije u BiH te moguće pravce rješavanja političke krize i otvorenih pitanja. Naglasili su svu složenost političke situacije, potrebu očuvanja mira, uspostavljanja dijaloga i izgrađivanja narušenog povjerenja, kao i potrebu da Evropska unija pokaže jasnu namjeru proširenja na zemlje zapadnog Balkana i ubrza proces evropskih integracija za sve zemlje regiona, a posebno za BiH.

Na sastanku, na kojem je učestvovala i šefica Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec, članovi kolegijuma oba doma PSBiH izrazili su zahvalnost Misiji OSCE-a na pruženoj podršci i realiziranim projektima u oblasti vladavine prava, borbe protiv korupcije, jačanja institucija, kao i u oblasti unapređenja izbornog i obrazovnog procesa u BiH.

O rezultatima posjete BiH generalna sekretarka OSCE-a Helga Maria Schmid obavijestit će, kako je najavila, svih 57 država članica OSCE-a, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare