Schmidt i Helić za CNN: Poruka Moskvi i Pekingu – OHR je tu i ima ovlasti

Vijesti 10. nov 202121:27 1 komentar
Screenshot

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt i baronesa Arminka Helić večeras su na CNN-u govorili o stanju u državi. Schmidt i Helić su tokom gostovanja kod Christiane Amanpour kazali kako se bilo kakav pokušaj disolucije Bosne i Hercegovine mora zaustaviti i da međunarodna zajednica mora biti jedinstvena.

“Osjećam pritisak koji dolazi na OHR. Želim poslati poruku Pekingu i Moskvi da je OHR tu i da ima sve ovlasti. Moj izvještaj je 60. koji je poslan generalnom sekretaru UN-a i vrlo je otvoren i moji saradnici mi kažu da sličan izvještaj nikada nije dobio toliko pažnje. Za sutra sam sazvao sve predstavnike PIC-a da sjednemo i da napravimo strategiju kako bi međunarodna zajednica mogla zajedno raditi. Mislim da postoje šanse da spasimo ovo uz možda jednog ili dva koji nedostaju. Dodik zna i rekli smo mu da nema šanse da se vojska podijeli. Mislim da je ovo korak kojim osiguravamo da zna da smo ozbiljni“, kazao je Schmidt u javljanju iz Sarajeva.

Visoki predstavnik, koji se posljednjih sedmica nalazi na meti napada iz Republike Srpke, kazao je također kako ima vlastite sumnje zbog čega Milorad Dodik radi to što radi.

“Želim da građani razumiju da se zapaljiva retorika koju Dodik koristi, a za koju mu nije rečeno da mora prestati, kako je to rekla baronesa, može donijeti velike probleme. Mislim da je ovo povezano s nekim korupcijskim slučajevima, ali i izborima iduće godine, i mora mu se reći da ovo nije način ponašanja. Moje bonske ovlasti su u ladici i ja znam kako je otvoriti. Međunarodna zajednica mora zajedno raditi na sprečavanju ovoga“, rekao je Christian Schmidt.

Bivša savjetnica britanskog ministra vanjskih poslova i članica Doma lordova porijeklom iz BiH Arminka Helić kazala je kako je vidljivo da Rusija ima ulogu u posljednjim dešavanjima.

“Ovo je posljednji pokušaj disolucije, imaju veliku podršku Rusije i imaju neku podršku Srbije i ako se ovo ne zaustavi onda se može desiti ono što se dešavalo prije 25 godina. Prema riječima onih koji su pratili različite konflikte tokom godina ovo je bio najgori i najkrvaviji od Drugog svjetskog rata posebno po pitanju etničkog čišćenja, koncentracionih kampova i silovanja. Jedini način da se ovo zaustavi je da se pošalju na teren snage koje se mogu suprostaviti secesiji i disoluciji i to je jedini način da se sačuva mir za sve ljude u BiH bez obzira ko su. Ovo je jedini način da se sačuva mir i da se političari vrate pregovorima“, stava je Helić.

Ona je također mišljenja da Rusija na Balkanu, ne samo u BiH, pokušava testirati NATO kako bi vidjeli koliko daleko mogu ići prije nego li NATO i međunarodna zajednica reaguju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare