Schmidt između poziva i prijetnji o korištenju bonskih ovlasti: “Zadnji rok je 15. mart”

Vijesti 23. feb 202421:30 0 komentara

Da li će lokalni izbori 2024. godine biti po starim ili novim pravilima? Ovo je jedna od gorućih tačaka sporenja političkih aktera u BiH. Dok visoki predstavnik poručuje da se ove godine moraju napraviti izmjene Izbornog zakona većeg pomaka ka tome od bh. vlasti nema. Glavni odbor SDA poziva Schmidta da iskoristi bonske ovlasti.

Od elektronske identifikacije i skenera pri glasanju na izborima Bosna i Hercegovina je još uvijek daleko. Visoki predstavnik Cristian Schmidt dao je rok domaćim političarima da to urade kako to ne bi on svojom odlukom nametnuo, ali jako blizu je i krajnji datum kada se izmjene mogu donijeti radi njihove provedbe.

“Zadnji rok je po meni 15. mart. Toga je svjestan i visoki predstavnik on je dao rok tri sedmice, ali ušli smo u januar tu imate praznike, pa on gleda, ja tako mislim, očekuje da domaće vlasti to donesu, a ne on”, rekao je Vehid Šehić, bivši član CIK-a.

Ispred Ureda visokog predstavnika danas okupljanje s ciljem, kako su naveli iz stranke Za pravdu i red, pritiska na vlast i međunarodnu zajednicu. Smatraju da tehničke izmjene izbornog zakona nisu donesene jer je, poručuju, došlo do nagodbe OHR-a i predsjednika RS-a Milorada Dodika.

“Od tehničkih izmjena nema ništa i odma smo rekli čim je naveo izmjene Čović i Dodik rekli usvojit ćemo u Parlamentu do kraja februara. Kupuju vrijeme! Sad da se odluka donese nema vremena da se izvrše pripreme, probna glasanja itd. I ovi će izbori proći u mafijaškoj atmosferi”, rekao je Nebojša Vukanović, predsjednik liste Za pravdu i red.

Puna provedba tih izmjena može se očekivati na Općim izborima 2026. godine. Stručnjaci smatraju da je neminovno i uvođenje značajnih novčanih kazni za članove biračkih odbora koji krše izborne akte. Izmjene, zapravo modernizacija izbornog procesa, ubrzala bi i proces brojanja glasova.

“Moram da napomenem da se neće moći primijeniti u potpunosti na Lokalnim izborima, ali će biti pilot projekat da se vidi kako funkcioniše u praksi”, rekao je Šehić.

U praksi mnogo je sporenja oko izmjena izbornog zakona. Milorad Dodik izričito protiv eventualne odluke Cristiana Schmidta.

“Neka nametne ako misli da može provesti. Po tom zakonu neće provoditi izbore u Republici Srpskoj nego ćemo mi onda donijeti svoj izborni zakon. A Vukanović može da provodi izbore na Marsu po tom zakonu”, rekao je Dodik.

A o izbornom zakonu osim u Sarajevu i Banjaluci govorilo se i u Zagrebu. Sastanak lidera HDZ-a i premijera Hrvatske. Iz HZD-a insistiraju da se uz tehničke izmjene riješi i pitanje člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda. Rasplet se očito očekuje u narednih mjesec dana, a do izbora je još samo osam mjeseci.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!