Schmidt jasan: Neću nametnuti zakon o državnoj imovini, ali vrijeme ističe…

Vijesti 11. sep 202421:47 0 komentara

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt odgovorio je u Pressingu na pitanje da li će nametnuti zakon o državnoj imovini, ali i na optužbe stranih medija da je "lobista njemačkih kompanija za kopanje litijuma u BiH".

Schmidt je istakao da zakon o državnoj imovini neće nametnuti, ali da će dati neke smjernice.

“U ovoj zemlji neće biti moguće investicije ako ne riješimo pitanje državne imovine – mislim da je to vrlo jasno. Vrijeme ističe. Znam kako to možemo provesti tako da ću ja zajedno s lokalnim političarima pokušati naći način. Nisam taj koji želi da se stvari nameću već da vlasti i Parlament BiH riješe ovo pitanje”, rekao je Schmidt.

Naveo je kako je iznenađen da ima ljudi koji “ne shvataju i danas da se državna imovina neće rješavati na način da se dijeli po entitetima već na način kako se kaže u Ustavu BiH, Dejtonu i Ustavnom sudu”

“To je imovina koju imamo kao državnu imovinu koja je naslijeđena od bivše Jugoslavije”, naglasio se.

Jedna od opcija, rekao je Schmidt, je da država BiH ostane vlasnik imovine, a da niži nivoi je dobiju na korištenje uz saglasnost države.

“Druga je da se razmišlja da se imovina rasporedi na osnovu potreba. Mora biti jasno da sav novac koji se zaradi od državne imovine mora ići na račun države. Problem je samo postojanje političke volje da se to uradi. Ja ne mogu osigurati političku volju, ali volio bih da svi shvate, a posebno oni koji nemaju dovoljno novca sada, da neće biti moguće imati nikakve investicije, da ova država neće imati investicije ako se ovo pitanje ne riješi. Nećete moći ni u EU ako ovo pitanje ne riješite. Pritisak je sve jači na te ljude koji moraju o tome odlučivati”, rekao je Schmidt za N1..

Kada je u pitanju iskopavanje kao što je slučaj u Varešu, naveo je kako se mora staviti pod kontrolu. Na optužbe da je lobista njemačkih kompanija koje kopaju litijum odgovorio je: “Zanimljivo, ali apsolutno pogrešno.”

Schmidt je naglasio kako nije dao nikakvu saglasnost za Vareš već mišljenje u skladu sa svojim nadležnosti i da ga je Ustavni sud prihvatio, ali ono nije dio odluka niti zakonskih rješenja u FBiH.

“Jasno sam rekao ako postoji privremeno korištenje, to treba podrazumijevati obavezu da se stanje vrati na prijašnje od onih koji koriste imovinu i ako ima naplaćivanja korištenja, onda treba ići na račun države. Vidim da je potrebno da se sjedne i razgovara i vidi šta uraditi nakon odluka Ustavnog suda”, rekao je.

Kazao je i kako odluka za korištenje zemljišta na Jahorini treba biti poništena te da je ona već politički poništena.

“Ako odete bilo gdje i osjetite miris korupcije, onda to znači da se treba pojaviti državni tužilac i vidjeti šta se tu radi. Ja želim mirisati snijeg na Jahorini, a ne miris korupcije”, naveo je.

Na pitanje šta će biti s imovinom BHRT-a kako bi podmirio svoje dugove, Schmidt je rekao: “Imate sudsku odluku koja je dovela do toga i ne bih da komentarišem odluke suda. Jasno je da državnu imovinu može prodati samo država. Detalje ovog predmeta ne znam. Državna imovina se ne prodaje. Tačka.”

Zakon o denacionalizaciji i restituciji?
“Postoji par problema i pitanja šta kome pripada među zemljama nasljednicama bivše Jugoslavija, to treba rješavati. Ali ako ne riješite ovo pitanje imovine, nećete biti odgovrajući spremni da se pojavite na zajedničkom tržištu EU uključujući ovaj zakon. Ja ću učiniti s moje strane što je moj dio posla.”

Uputio je i savjet Dodiku.

“Ja sam kao mlad čovjek i političar naučio da nikada na pitanje ne odgovarate ‘ako on uradi to, ja ću uraditi ovo’. Jer ne možete uticati na ono što će neko drugi uraditi već samo na ono što ćete uraditi sami. Da li to znači da se on poigrava sa svojim narodom? Nemojte izlaziti s takvim izjavama jer možete se poigravati sami sa sobom, ali ne i sa mnom. Ja sam osoba odgovorna za ovu zemlju i građane, a ne za ono što on radi”, rekao je Schmidt.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!