Schmidt je prvi put nametnuo izmjene zakona u RS: Odgovorili mu rukavicom u lice

Vijesti 28. apr 202319:48 0 komentara
N1

Gotovo ispod radara prošao je ‘zec iz šešira’ Christiana Schmidta za Republiku Srpsku. Visoki predstavnik nametnuo je i izmjene Krivičnog zakonika Republike Srpske. To je prvi slučaj u kojem visoki predstavnik, čiji legitimitet spore, vlastima u Banjaluci nameće izmjene nekog zakonskog rješenja. Reakcije očekivane.

Rukavicom u lice Christianu Schmidtu, u najkraćem, odgovara Banjaluka. Njegove izmjene Krivičnog zakonika kojima uvodi novo krivično djelo “Podmićivanje na izborima”, vlast ne namjerava sprovesti.

“Schmidt nije visoki predstavnik jer nema mandat potvrđen u Savjetu bezbjednosti UN i njegove odluke nemaju nikakvo pravno dejstvo. Ovo je kriminalan pokušaj nametanja odluke osobe koja nema nikakav legitimitet”, izjavio je danas Dodik.

I sam Dodik u šturoj reakciji na društvenoj mreži dao je negativan odgovor na pitanje na koje ćuti Službeni glasnik Republike Srpske. Hoće li odluka Schmidta uopšte biti objavljena kako se u njoj nalaže? Za predsjednika Narodne skupštine problematične su i Schmidtove odluke koje se odnose na Federaciju BiH koju, kaže, Schmidt nastoji pretvoriti u svoju laboratoriju.

“Mi smo tu brigu prebrinuli. On u Republici Srpskoj nije faktor, ne važi, ne donosi zakone, ne mijenja, ne donosi se ništa što on kaže u Službenom glasniku, sad je na redu Federacija Bosne i Hercegovine, da i oni shvate ono što smo mi odavno shvatili da čovjek bez legitimiteta u Savjetu bezbjednosti pretvara Bosnu i Hercegovinu i polje eksperimenata radi geopolitičkih faktora ili možda radi nekih ličnih impesija”, rekao je predsjednik NSRS Nenad Stevandić.

Najmanje oštra danas je reakcija iz Vlade RS. No svakako u saopštenju, u kojem podsjećaju da se zakoni usvajaju jedino u Narodnoj skupštini RS, dva puta podvlače – odluka nije u skladu sa Ustavom i ne može proizvoditi pravno dejstvo na teritoriji Republike Srpske.

“Procedura za donošenje zakona jasno je propisana i utvrđena i samo zakoni doneseni po toj proceduri mogu se primjenjivati na teritoriji Republike Srpske”, navedeno je iz Vlade RS.

Verbalno najkreativniji u reakciji bio je ministar unutrašnjih poslova. Iz reakcija je, za sada, jasno da policija neće hapsiti zbog krivičnog djela uvedenog nametanjem.

“To sam i jutros prokomentarisao negdje da smo to samo radili kao djeca u osnovnoj školi kad smo pravili zidne novine. Zidne novine su imale ozbiljniji pristup nego objava nečega što radi Schmidt. Ja moram generalno reći da zaista postojanje Schmidta, ali i svih onih koji su kako-tako ličili na visoke predstavnike je po definiciji negacija Bosne i Hercegovine kao države”, izjavio je ministar unutrašnjih poslova RS Siniša Karan.

Bilo da se odnose na Republiku Srpsku ili na Federaciju Bosne i Hercegovine odluke, saopštene odluke iz OHR-a sporne su po više osnova i za Transparency intenational. Čak i sadržaj izmjena krivičnog zakonika kažu, reguliše regulisano.

Potez iz OHR-a spram Republike Srpske interesantan je zbog toga što je to prvi slučaj da Christian Schmidt nametanjem mijenja neki zakon donesen u Banjaluci. Ranije odluke do sada su se odnosile na donošenje naloga kojima je obustavljana primjena zakona u vezi sa državnom imovinom.

Podsjetimo od samog dolaska Christiana Schmidta u OHR traju njegova sporenja od strane vlasti u Republici Srpskoj. Oni ga nazivaju nelegalnim i nelegitimnim visokim predstavnikom, građaninom Christianom Schmidtom. O njemu se u nekoliko navrata izjašnjavala i Narodna skupština Republike Srpske.

Prvi put 30. jula 2021. kada je glasovima i vlasti i opozicije usvojen zaključak kojim se odbacuje svako nametanje odluka i konstatuje da visoki predstavnik nije legano izabran.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!