Schmidt pisao Parlamentu BiH: Preuzmite odgovornost

Vijesti 03. dec 202116:48 > 20:333 komentara
Christian Schmidt (Faruk Zametica/N1)

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schmidt uputio je pismo Parlamentarnoj skupštini BiH, Zastupničkom domu i Domu naroda.

“Primarni fokus međunarodne zajednice u BiH je implementacija agende 5+2, čije je ispunjenje neophodno za izlazak zemlje iz međunarodnog nadzora. U tom kontekstu prioriteti su rješavanje pitanja državne i vojne imovine. Složenost ovoga opravdava osnivanje stručne radne grupe za formulisanje i razmatranje opcija za prihvatljivo i održivo rješenje o državnoj i odbrambenoj imovini. U tom smislu, Parlamentarna skupština BiH ima važnu ulogu. Stoga vas pozivam da preuzmete odgovornost nad ovim procesom, koji bi trebao rezultirati usvajanjem zakona na državnom nivou koji reguliše ovu materiju”, naveo je Schmidt, prenosi Faktor.

Ističe da “radnu grupu na ovu temu treba da čini adekvatan broj parlamentaraca, i predstavnika relevantnih institucija na državnom i entitetskom nivou, kao i domaćih i međunarodnih nezavisnih stručnjaka, uključujući i predstavnike Evropske unije”.

“Moj Ured će aktivno učestvovati i podržavati ovaj napor, uključujući pravne i stručne savjete. OHR će Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine dostaviti popis institucija iz države i entiteta, kao i relevantnih nezavisnih stručnjaka. Očekujem da će Parlament BiH sazvati sjednicu radne grupe u najkraćem mogućem roku. Moja kancelarija vam stoji na raspolaganju za sva pitanja i dalju diskusiju”, naveo je visoki predstavnik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar