Schmidt potvrdio da bonske ovlasti ostaju nedirnute, objasnio i šta će OHR uraditi ako stigne prijedlog “o mirnoj disoluciji”

Vijesti 20. jun 202413:11 7 komentara
N1

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt potvrdio da je dobio nikada jaču podršku PIC-a i međunarodne zajednice te poručio kako je dogovorena jača saradanj s ciljem pomoći BiH. "Sistem štapa i mrkve", rekao je Schmidt, se nastavlja, a bonske ovlasti će se nastaviti koristiti. Uputio je i jasnu poruku šta će učiniti ako vlasti RS pošalju "prijedlog o mirnoj disoluciji".

“Složili smo se da svi instrumenti koji postoje prema Dejtonu i dalje ostaju i da ćemo svi zajedno nastaviti pružati pomoć BiH na njenom euroatlantskm putu. Vidimo da je saradanja visokog predstavnika, zemalja članica PIC-a i EU apsolutno neophodna i potrebna je uzajamna podrška više nego ikada. Razgovarali smo o razvoju situacije u BiH. Ne želimo potcijeniti vrijednost odluke Evropskog vijeća da postane članica EU. Vidjeli smo da na tom putu imamo puno izazova i da imamo pristup koji nisu samo konstruktivni ovdje u BiH i vidjeli smo da postoji potreba za političkom stabilnošću i uvjeravanja od međunarodne zajednice da se održava”, rekao je Schmidt.

Intenzivinija saradnja Schmidta i međunarodne zajednice

Zahvalio se međunarodnoj zajednici što mu je pružila jednoglasnu podršku i što mu je ukazala da njegov mandat nastavlja da se provodi onakav kakav jeste.

“Mislim da to još jednom potvcrtava kakav je stav međunarodne zajednice jer započinjemo jednu intenzivniju saradnju u pogledu buduće situacije u BiH, a to uključuje sastanke koje smo imali na poziv francuske vlade nedavno, a u narednim sedmicama ćemo imati druge sastanke gdje pokušavamo razgovarati o izazovima s kojima se BiH suočava. Također, možete to posmatrati i kao način razgovora o tome koji instrument odgovara izazovu i ko ima mogućnost da odluči koji će se upotrijebiti i onda je na toj osobi da djeluje. Mi svi zajednički djelujemo kako bi BiH krenula putem evropskih integracija i sigurnosti”, rekao je Schmidt.

Izrazio je zahvalnost što su se sve političke stranke registrovale za predstojeće izbore 6. oktobra te upozorio da “niko ne može prihvatiti izborne prevare i da će to imati ozblijne posljedice kao se ne budu pravila poštivala”.

Kazao je kako zadatak visokog predstavnika i OHR-a da pomogne BiH na putu ka EU. Naglasio je kako ne smijemo zaboraviti tzv. obične građane koji nisu političari i svoj novac zarađuju izvan političkih struktura.

Šta će OHR uraditi ako stigne prijedlog o “mirnoj disoluciji”

Naglasio je kako na sastanku nije razgovarano o samnjenju njegovih ovlasti i nazančeno je da sve njegove ovlasti i OHR ostaju onako kako je to Sporazmom predviđeno.

“Ponašanje organa RS koje ide protiv Dejtona neće biti tolerisano”, rekao je Schmidt i citirao dijelove zaključaka PIC-a u kojem mu se pruža podrška i ističe da se organi RS moraju sarađivati s njim.

“Ne radi se o tome da li nešto danas želite a sutra ne želite već se radi o obavezi u sporazumu i vodit ćemo više računa kako će se to poštovati. Dogovorili smo da se kutija u kojoj se nalazi instrumenti sastoji se od štapa i mrkve pa je potrebno nekada da se koristi jedno, a nekada drugo, ali koristit će se kao i ranije” , dodao je.

Na pitanje šta će OHR poduzeti ukoliko vlasti RS pošalju prijdlog o “mirnoj disoluciji” kako je Milorad Dodik najavio, odgovorio je: “Moram jasno reći ako bi se deisla istuaicja da imate komisiju koja bi bila imenovana za razdruživanje, ak obiste rzamislili o mom prethodniku pokojnom Paddyju Asdownu on bio bi jasan šta treba uraditi. U tom smislu i ja imam jasan stav. Reako bih napišite taj dokument, ali ako tu išta stoji  što je vezano za razdruživanje ove zemlje, što bi uticalo na suverenitet i teritorijalni integritet BiH, onda bi se time morali baviti na drugačiji način nego prije 20 godina. Svi koji razmišljaju o takvoj priči moraju prvo odgovarati svojim građanima u BiH i objasniti im kakvu štetu bi im nanijeli. Ostavite po strani ovaj nacionalistički pristup i pokušajte vidjeti kako žive ljudi u BiH svakodnevno bez obzira jesu li iz vašeg ili drugog naroda i osigurajte dobre suluge ćvitoa i rada za te ljude. Ovakvi potezi ne bi prošli bez posljedica. Svi moraju biti svjesni da je ovo opasna igra. Vidio sam da su predlagači ovih ideja  izašli s puno ideja, ali nisu ništa konkretno uradili. Pratimo situaciju.”

Govorio je i o napadima na povratnike kazavši kako je broj povećan u cijeloj BiH, posebno u RS i da je to nedopustivo.

Istakao je kako su s ove sjednice PIC-a izašli jači i najavio da će intenzivirati rad na pomaganju BiH u njenim integeracijama u EU, ali i akcijama prema onima koji taj put koče.

“Razgovarat će se o funkcionalnosti institucija ne samo u RS nego i na držvnom i entitetskom nivou, imamo određena pitanja koja nas brinu, pogotovo kada je u pitanju Ustavni sud. Oni koji krive Ustavni sud za neke odluke s kojima se ne slaže, očekujem da se odluke poštuji i da ne poduzimaju aktivnosti koje urušavaju ustavni sud”, rekao je Schmidt.

Podsjetimo, Upravni odbor PIC-a zasjedao je protekla dva dana i poručio da da “entiteti nemaju pravo na otcjepljenje, pravno postoje samo u Ustavu BiH“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare