Schmidt pozdravio otvaranje Arnaudije i pohvalio vlasti u Republici Srpskoj

Vijesti 08. maj 202415:58 0 komentara
F.Z./N1/ Arhiv

Visoki predstavnik Christian Schmidt pozdravio je poruke odaslane s otvaranja obnovljene banjalučke džamije Arnaudija, naglasivši kako su obnova i održivi povratak “temelj pomirenja, mirnog suživota , te zajedničke prosperitetne budućnosti”.

Visoki predstavni također ističe da su vlasti u RS ispunile svoje obaveze u pogledu sigurnog i multietničkog okruženja tokom jučerašnjeg događaja, te ih poziva da nastave sa istim pristupom,” saopšteno je iz Ureda visokog predstavnika (OHR) dan nakon ceremonije otvorenja, kojoj su prisustvovali brojni zvaničnici.

Istaknut je i značaj obnavljanje vjerskih objekata.

Obnova vjerskih objekata uništenih za vrijeme rata je jedna od obaveza vlasti na svim nivoima u BiH. Potrebno je uraditi više kako bi se omogućila sigurnost i reintegracija povratničkih zajednica, kako u pogledu konkretnih aktivnosti, tako i u političkoj retorici”, saopšteno je iz OHR-a.

TOkom ceremonije otvaranja prisutnima su se obratili vjerski ali i politički zvaničnicu, među njima i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je poslao pomirljive poruke kazavši da je “Arnaudija svjedok postojanja, radosti, ali i bezumlja koje je dovelo do rušenja ovako divnog objekta”.

Direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH Senaid Zajimović je naglasio kako se radi o historijskom danu na koji se šalje poruka mira i suživota.

Otvaranje Arnaudija džamije centralni je događaj manifestacije “Dani džemata i džamija” koju Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH organizuje osmi put, a koja će trajati do 12. jula. Manifestacija se organizuje kako bi podsjetili na Dan džamija, a time i rušenje Ferhadija džamije u Banjaluci, koja je zajedno s Arnaudijom i drugim džamijama porušena u noći između 6. i 7. maja 1993. godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!