Schmidt: Sigurnosna situacija u BiH i dalje stabilna, ali neophodan je oprez

Vijesti 16. aug 202413:12 0 komentara
X Screenshot

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt sastao se danas u Sarajevu sa visokom delegacijom NATO-a, na čelu sa pomoćnikom generalnog sekretara za politička pitanja i sigurnosnu politiku i šefom NATO štaba u BiH, istaknuvši da je situacija u zemlji stabilna i pozivajući na oprez.

Veoma informativan sastanak sa visokom delegacijom NATO-a predvođenom pomoćnikom generalnog sekretara za politička pitanja i sigurnosnu politiku, Borisom Rugeom, koji je u prošlosti nekoliko godina radio u OHR-u, i komandantom NATO štaba u Sarajevu, brigadnim generalnom Matthewom Valasom. Visoki predstavnik je istaknuo potrebu za bliskom suradnjom međunarodne zajednice u BiH kako bi se spriječilo poništavanje ostvarenih reformi i osnažio euroatlantski put BiH“, saopšteno je iz Ureda visokog predstavnika.

Schmidt je naglasio značaj očuvanja mira i stabilnosti u regiji.

Sigurnosna situacija u BiH je i dalje stabilna, ali je neophodan oprez kako bi se odgovorilo na kontinuirana osporavanja funkcionalnosti i autoriteta državnih institucija, kao i suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. Prioritet broj jedan za međunarodnu zajednicu u regiji Zapadnog Balkana je očuvanje stabilnosti i mirnog okruženja koje pogoduje reformama i integraciji u EU, rekao je visoki predstavnik“, navodi se još u saopštenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!