Schmidt: Ustavni sud FBiH spreman da funkcionira u punom kapacitetu

Vijesti 06. dec 202217:45
Izvor: OHR

Visoki predstavnik Christian Schmidt danas je posjetio Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine, gdje se sastao sa predsjednicom Suda, sutkinjom Aleksandrom Martinović, i njenim kolegama. On je iskoristio ovu priliku da pozdravi imenovanje troje nedostajućih sudaca u Vijeće za zaštitu vitalnih interesa pri Ustavnom sudu FBiH. Mogućnost da Ustavni sud FBiH i njegovo Vijeće za zaštitu vitalnih interesa obavljaju svoju nadležnost od suštinskog je značaja za očuvanje Ustava Federacije BiH i za funkcioniranje svih entitetskih organa u skladu sa Ustavom.

“U okviru ove aktivnosti, svi potrebni koraci predviđeni mojim mjerama od 2. oktobra, koji se odnose na imenovanja u Ustavni sud FBiH i njegovo Vijeće za zaštitu vitalnih interesa, sada su implementirani. I sud, sa 9 sudaca, i Vijeće za zaštitu vitalnih interesa, sa 7 sudaca, sada su funkcionalni”, rekao je visoki predstavnik.

Funkcionalan Ustavni sud FBiH, nakon godina odlaganja i političkih blokada, važan je element u očuvanju Ustava FBiH, sprečavanju daljnjih blokada i vraćanju vladavini prava u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar