Schmidt za N1: Veliki antagonizam prema SDA

Vijesti 25. jan 202322:06 1 komentar

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt kazao je u Pressingu kako je sam donio odluku o nametanju izmjena Izbornog zakona BiH tokom izborne noći i odbacio navode kako iza nje stoje neki drugi. "Nosim je na grbači i smatram da imamo pozitivne efekte te odluke. Više nemamo blokade HDZ-a", dodao je.

Pitanje tokom vašeg svjedočenja u Evropskom parlamentu je bilo da li ste odluku, koju ste nametnuli u izbornoj noći, donijeli u koordinaciji sa službenim Zagrebom?

Tu sam odluku pisao uz pomoć pravnika koji imaju jako mnogo iskustva i zbog toga je ta odluka moja, nosim je na grbači. I dalje smatram da imamo pozitivne efekte te odluke. Više nemamo blokade HDZ-a.

Hrvatski premijer Plenković se, nakon te odluke, pohvalio kako je sa vama razgovarao mjesecima “temeljito i direktno”?

Razgovarao sam i sa Čovićem, Izetbegovićem, Nikšićem… O toj tački nisam razgovara sa Srbima jer se to na njih nije odnosilo. Odluku sam donio sam.

Čime ste deblokirali Federaciju, to ste naveli kao glavni razlog za vašu intervenciju u Izbornom zakonu?

Deblokirao sam tako što smo nominaciju kandidata za predsjednika i potpredsjednika FBiH stavio u vremenski okvir od mjesec dana. To je jedan mali uspjeh. Nismo također imali Ustavni sud Federacije, a tri mjeseca nakon izbora, mojom intervencijom, on je popunjen. Nisam znao kakvi će biti izborni rezultati, nisam mogao predviditi kakvu će ko imati većinu u domovima naroda. SDA ima 13 glasova u Klubu Bošnjaka Doma naroda FBiH i ima većinu, ali to više nije blokada. To je klasični slučaj koji imamo u demokratiji. Unutar jednog naroda su i oni se moraju dogovoriti.

Kažu da ste samo vodili računa o Klubu Hrvata u Domu naroda FBiH? “Osmorka” vam zbog situacije u Klubu Bošnjaka poručuje da raspetljate čvor gospodine Schmidte?

Ja bih “Osmorki” dao kompliment jer ako se osam stranaka drži zajedno to je već neko postignuće. Ovo pokazuje da je prilično veliki antagonizam prema SDA. Ja sam svašta, ali nisam čarobnjak da vam donesem premiju na lotu. Moje zadatak je da primim k znanju šta se događa i tačka. Prvo dolazi CIK, pa vidjet ćemo. Da ja nisam donio odluku mi možda sada ne bismo ni imali diskusiju o Vladi FBiH, nego bi i dalje imali Vladu u tehničkom mandatu. Napravio sam prvi korak.

Da li je moguća vlada SDA, “Osmorke” i HDZ-a?

U demokratijama imate razne modele, očekujem od političara da to riješe. Sigurno ima mogućnosti o kojima se može razgovarati. Očekujem da se dogovore.

Sugerišu vam neki političari da donesete odluku prema kojoj bi federalni predsjednik i jedna potpredsjednik mogli predložiti mandatara za sastav Vlade?

Jasno je da moraju biti iz tri različita naroda. Ostavljamo po strani Ostale. Šta ćemo s njima? Trajno oni ne mogu biti isključeni. Tako će biti sve dok se zajednički ne promijeni Ustav Federacije. Ali hajde da prvo vidimo šta će biti sa izborom predsjednika i potpredsjednika, možda se dogovore. Oni koji budu birani u Predsjedništvo FBiH nisu birani da blokiraju, nego je njihov zadatak, i za to primaju plaću, da se dogovore. Ja to od njih zahtijevam.

Kakav dogovor očekujete kad “Osmorka” kaže da neće sa SDA?

Hajmo ljudima dati priliku da mogu konstruktivno izaći iz ove situacije.

Koliko ćete čekati da se dogovore?

Mislim da će se uskoro morati dogovoriti, jer ukoliko želimo u Evropu i iskoristiti ovaj momentum, evo danas smo formirali Vijeće ministara, nećemo čekati sada godinu dana da se sve završi. Mora im biti jasno da Evropa gleda u njih, oni se moraju dogovoriti o nekom rješenju. Ne prihvatam da kažu da je nemoguće.

SDA po svaku cijenu hoće da ostane u vlasti?

Nekad je dobro kad se ljudi smire i posmatraju sve sa malim vremenskim odmakom. Znam da je ovo jako teška situacija, ali ovdje je država na prvom mjestu, a ne stranke. U Ustavu FBiH piše da su praktično osuđeni na uspjeh i da se moraju dogovoriti. SDA će morati prepoznati, kao i “Osmorka”, da se ne može sve tako lako dobiti.

Jeste li na umu imali odluku o vanrednim izborima?

Ako sve ne bude funkcionisalo – onda ćemo vidjeti.

SDA prijeti narodnim buntom ako ne ostane u vlasti?

To je neodgovorno jer to brka interes društva sa interesom stranke. To nema veze samo sa SDA nego sa bilo kojom strankom. Moram istaći da u Evropi nema interesa da Bošnjake na bilo koji način diskrimišemo. Ima tačaka o kojima moramo razgovarati npr. kako se tretiraju Bošnjaci u RS-u. Dva puta sam bio u opoziciji i na momenat misliš da ti svijet propada ako nisi u vlasti, ali to je upravo dobro. Ima tih podtonova koji mi se uopšte ne dopadaju u toj diskusiji. Bitna je demokratska, mirna diskusija.

Politički protivnici spominju da bi SDA mogla izvršiti “državni udar”?

Državni udar je protuustavan, onda ćemo djelovati. Treba se razgovarati sa građanima koji bi išli s njima na ulici i reći im da daju šansu novoj koaliciji jer ako ne postignu rezultat ponovo će biti SDA na vlasti. Ja neću prihvatiti ako bude nešto ofanzivno.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare