Schmidtova poruka vlastima u RS: Jedina zastava je od BiH, druge se ne mogu isticati

Vijesti 11. sep 202422:24 0 komentara

Presude Evropskog suda za ljudska prava nisu suprotne dejtonskom Ustavu, ali one definišu šta moramo uraditi. Postoje određeni izazovi i nedostaci o kojima treba razgovarati. Ponekad ustave treba podešavati, postoji određeni balans koji treba popraviti u Daytonu, kazao je u Pressingu na N1 visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, Christian Schmidt.

Prvi čovjek međunarodne zajednice je također poručio vlastima u entitetu Republika Srpska “da je jedina zastava – zastav BiH” i da “druge zastave se ne mogu isticati”.

Kažete li domaćim političarima da je grozno da u jednoj ovako siromašnoj zemlji kupuju najmodernije automobile proizvedene u vašoj zemlji?

Prije svega, moram reći da ima ljudi sa kojima sam rado sarađivao, ali imao sam i ljude sa kojima je ta saradnja komplikovana. Razmišljam na isti način kao i vi. Koristi se helikopter za predsjednika RS da ode na sastanak, ali ne za neke druge stvari. Mi kažemo da su oni odgovorni za sredstva i svoje ponašanje. To nije nešto što je u okvirima mojih nadležnosti. Mislim da je ovo pitanje za građane.

Sad će izbori, hoće li biti krađe kao ranije?

Nadam se da ovo što sam izmijenio da će doprinijeti da ne bude tih krađa i da će se smanjiti i pokušaji krađe. Ali građani trebaju biti svjesni da će njihovi glasovi biti prebrojani kako treba. Ne mogu obećati da ćete sad imati raj nakon ovih promjena, tek smo počeli. Treba završiti neke korake do opštih izbora za dvije godine. Prilično sam optimističan da neće biti manipulacija glasovima. Za ove lokalne izbore imat ćemo posmatrače i oni će pratiti kako funkcionišu ovi parametri, da li će neko glasati pet puta kao što je bilo ranije. Život će biti malo teži za one koji pokušavaju djelovati protiv volje građana.

Zanimljivo je da među 10 opština koje ste odabrali za testiranja novih mjera nema nijedna iz zapadne Hercegovine?

Što se tiče vašeg pitanja, imamo ograničen broj ove tehnologije i zato prvo idemo sa ovim pilot projektima. Za dvije godine, na opštim izborima imat ćemo ovu tehnologiju na svim biračkim mjestima.

U ovoj zemlji ima desetak načelnik i gradonačelnika koji su 20-ak godina na vlasti. Zašto im neograničite mandate?

Ima gradonačelnika koji su divni u vršenju vlasti, a ima i onih koji nakon pet godina čine kaznena djela. Možda bi trebalo imati kraće mandate, pogotovo u područjima gdje ima korupcije. Mislim da o tome (ograničavanju mandata) trebaju odlučivati općinska vijeća, nije moja namjera da se miješam u tu sferu. Zašto se građani ne bi više uključili u ovu temu?

Ukoliko bude uvojen entitetski zakon, himna i grb Srbije će biti jednaki kao i zastav BiH, da li se protivite ovom?

Nemam ništa protiv bilo čijih himni ili zastava u BiH, ali moram biti vrlo jasan da je jedina zastava – zastav BiH i znamo svi kako ona izgleda. Druge zastave se ne mogu isticati.

Hrvatski premijer Plenković je nedavno u BiH rekao da su presude Evropskog suda za ljudska prava u slučajevima Kovačević ili Sejdić-Finci “fabrikovane”. Otkud da se tako direktno protivi presudama za ljudska prava?

Ne mogu govoriti u ime Plenkovića, ali imali smo razgovor nedavno u Sloveniji i ono što sam čuo do sada je da se i u Hrvatskoj poštuju odluke Evropskog suda za ljudska prava. Implementacija tih odluka nije lagana. U Neumu se tokom razgovora razmišljalo i o rješenju za te slučajeve. Postoji čvrsta namjera sa hrvatske strane, odnosno HDZ-a. To je nešto o čemu moramo razgovarati i vidim da nije lako provesti te odluke, ali ne bismo ih trebali izbjagavatie. Te sudske presude ostaju.

Jesu li presude Evropskog suda za ljudska prava suprotne Daytonu kako tvrdi Plenković?

One nisu suprotne, ali one definišu šta moramo uraditi na dejtonskom Ustavu, postoje određeni izazovi i nedostaci o kojima treba razgovarati. Ponekad ustave treba podešavati, postoji određeni balans koji treba popraviti u Daytonu.

Razgovarali ste sa Izetbegovićem?

Postoje vremena kad se razgovara. Polazim od osnove da zajednički trebamo rješavati neke stvari.

Zažalite li za odlukom, koju ste donijeli u izbornoj noći, koja je direktno pomogla HDZ-u da budu neupitan faktor vlasti?

Moj zadatak je bio da vratim funkcionalnost u Federaciji i tako da sam morao nešto uraditi. Ne radi se da li je to bilo dobro za HDZ ili ne, nego da se vrati funkcionalnost u Federaciju.

Jeste li zadovoljni onim što čini “Trojka”?

Oni moraju raditi za sebe. Jesu doveli ovu zemlju bliže Evropi i to je uspjeh, ali znam da to nije dovoljno.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!