SDA: Formirati široki politički front stranaka sa najboljim izbornim rezultatima

Vijesti 08. dec 202213:556 komentara
Izvor: SDA

Stranka demokratske akcije saopćila je da će kao jedina stranka koja sa svojim partnerima ima većinu u Klubu Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, predložiti predsjednika/potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda.

Ističu da je okončanjem procedure posrednih izbora za Dom naroda Parlamenta FBiH dovršen izborni proces, i da su se time stekli uvjeti za započinjanje procesa formiranja izvršne vlasti u Federaciji BiH.

“SDA će u narednim danima uputiti poziv svim relevantnim parlamentarnim strankama kako bi se postigao dogovor o formiranju vlasti u Federaciji BiH u skladu sa Ustavom, zakonom i izbornom voljom birača. Ostajemo pri stavu da je potrebno formirati široki politički front stranaka sa najboljim izbornim rezultatima, koji će osigurati brzo formiranje vlasti na svim nivoima. Široka koalicija, koja bi djelovala u interesu države Bosne i Hercegovine, doprinijela bi stabiliziranju situacije i imala bi dominantnu ulogu u odnosu na sve snage koje imaju suprotstavljene političke ciljeve, te istovremeno doprinijela smirivanju tenzija i pokušajima da se kreiraju i prodube iracionalni sukobi i podjele u probosanskom bloku”, saopćeno je iz SDA.

Naredni mandat bi, kako navode, u potpunosti trebalo da bude posvećen ubrzanju euroatlantskog puta Bosne i Hercegovine, kreiranju i usvajanju zakona koji će ojačati vladavinu prava, borbi protiv korupcije, rasterećenju privrede, povećanju primanja građana, osiguravanju stabilnog energetskog sistema, zaštititi okoliša, te unaprjeđenju svakog segmenta života naših građana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar