SDA: Ima li Osmorka kičmu da se suprostavi Dodiku?

Vijesti 29. dec 202213:32 5 komentara
N1

Iz SDA pozivaju Osmorku da formiranje vlasti na drzavnom nivou uslovi povlacenjem jucer u NSRS usvojenog Zakona o imovini. Izrazavaju bojazan da u Osmorci “nemaju kicme” da se suprotstave Miloradu Dodiku, pogotovo nakon jucerasnje izjave Nermina Niksica, u kojoj je, smatraju u SDA banalizirao drzavnu imovinu rekavsi, parafraziraju “zar je bitno na koga se knjizi neka livada, ako na njoj niko ne zivi”.

U SDA smatraju da je krajnji cilj Milorada Dodika da izvede bagere i krene u gradnju hidrocentrala i svega što je namjeravao, a da ne mora da pita drzavu. Sustina Sporazuma koju su potpisali predstavnici Osmorke, SNSD, HDZ je “da niko nikome ne smeta”, smatraju u SDA. Dodikove namjere su jasne, Čovićeve su ograničene izmjene Ustava i Izbornog zakona, a Osmorka nece adekvatno reagovati, stava je zastupnik Safet Kešo.

Rješenje da jučer usvojeni Zakon o imovini ne zaživi u praksi je i reakcija Visokog predstavnika, ali Dodik se, kaže Kešo, vise puta narugao medjunarodnoj zajednici. SDA će ponovo uložiti apelaciju Ustavnom sudu, no, iako ova institucija ponovo ospori Zakon, NSRS moze samo jednu riječ promijeniti, te ga opet usvojiti. Zakon o državnoj imovini može samo donijeti Parlamentarna skupstina BiH, poručuju iz SDA.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare