SDA o izmjenama u Komisiji za izbor i imenovanja: “Grubo kršenje Poslovnika, moguće katastrofalne posljedice po državu BiH”

Vijesti 23. apr 202412:38 0 komentara
F.Z./N1

"Odluka vladajuće koalicije da smijeni dva člana Komisije za izbor i imenovanja koji dolaze iz opozicionih stranaka predstavlja grubo kršenje Poslovnika čija suština može imati katastrofalne dalekosežne posljedice po državu Bosnu i Hercegovinu", saopšteno je iz Centrale SDA, kao odgovor na sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH u ponedjeljak, na čijem su dnevnom redu bile ostavke i izmjene u Komisiji za izbor i imenovanja

“Poslovnik predviđa strukturu komisija srazmjernu zastupljenosti političkih stranaka u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. Vladajuća koalicija je nesrazmjernu zastupljenost stranaka uspostavljenu na početku mandata posljednjom odlukom dodatno produbila, a sve kako bi se omogućio izbor HDZ-ovog kandidata za sudiju Ustavnog suda BiH i kako bi se toj stranci omogućila kontrola nad svim budućim imenovanjima u nadležnosti Parlamenta FBiH”, saopštila je SDA.

Naglašavaju da umjesto jednog člana Komisije, koliko mu pripada po izbornom rezultatu, ““Trojka” je HDZ-u omogućila tri pozicije, a posljednjim je potezom grupaciji stranaka okupljenih oko HDZ-a prepustila i jednu dodatnu poziciju”.

Istovremeno, iz rada Komisije su u potpunosti isključeni DF i SBiH, a SDA ima samo jednog člana. Po izbornim rezultatima ove tri stranke trebale imati barem polovinu članova Komisije. Na taj način je iz svih budućih imenovanja u Federaciji BiH isključeno dvije trećine zastupnika koji predstavljaju izbornu volju Bošnjaka“, navodi se u saopštenju.

Iz SDA su strankama koje čine ‘Trojku’ poručili da “imaju pravo ponižavati se ispunjavajući želje HDZ-u BiH, ali nemaju pravo pri tome derogirati Parlament, kršiti Poslovnik, a naročito nemaju pravo trgovati državnim interesima zarad svojih pozicija u vlasti”.

“Isporučivanje Komisije za izbor i imenovanja HDZ-u BiH je učinjeno kako bi se Predstavničkom domu dostavilo samo jedno ime za sudiju Ustavnog suda BiH, umjesto cijele liste uspješnih kandidata. To sigurno neće moći poslužiti kao izgovor zastupnicima Trojke da ooravdaju svoju podršku Vukoji”, zaključuju.

Podsjećamo, dva člana Komisije za izbor i imenovanje Predstavničkog doma Parlamenta FBiH izmijenjena su na jučerašnjoj sjednici. Na mjesto Dajane Čolić imenovan je Petar Galić. Umjesto Edine Gabele stiže Elzina Pirić. dok je Damir Mašić zamijenjen stranačkim kolegom Senadom Subašićem.

Prema tvrdnjama iz opozicije, ove izmjene su otvorile imenovanje Marina Vukoje u Ustavni sud BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!