SDA odgovorila Ambasadi SAD-a: Nisu se fokusirali na suštinu problema

Vijesti 09. okt 202416:36 0 komentara
SDA

Nakon što se Ambasada SAD-a oglasila putem svog zvaničnog Twitter naloga i žestoko kritizirala SDA zbog blokade Doma naroda BiH, uslijedio je odgovor iz ove stranke.

Naime, iz Ambasade SAD-a su kazali da je razočaravajuće što je bošnjački klub Doma naroda BiH, predvođen Strankom demokratske akcije (SDA), ponovo odlučio da blokira rad ovog zakonodavnog doma.

Ambasada SAD žestoko kritizirala SDA zbog blokade Doma naroda BiH: Rade suprotno od onog što pričaju

Iz SDA su u odgovoru naveli da više nisu iznenađujuće, kako kažu,  neutemeljene kritike koje stižu od ambasadora SAD Michaela Murphyja.

“Tako je i u današnjem saopćenju Ambasade SAD krivica za jedinstvenu odluku Kluba Bošnjaka u Domu naroda PSBiH, kojeg čine predstavnici četiri stranke (SDA, DF, SBiH i NIP) adresirana isključivo na SDA. To samo po sebi mnogo govori, ne o SDA, nego o ambasadoru Murphyju. Delegati SDA su u potpunosti svjesni šta znači zastoj u radu Domu naroda, ali su isto tako itekako svjesni šta bi značilo usvajanje antiustavnog zakona o Ustavnom sudu BiH u ovom Domu, kakva bi to politička poruka bila, i kakav argument antidržavnim političkim snagama u BiH, ali i inozemstvu”, naveli su iz SDA.

Također, navode da se Ambasada SAD-a nije fokusirala na suštinu problema.

“Razočaravajuće je da se Ambasada SAD nije fokusirala na suštinu problema, a to je prijedlog SDS-a da se u Ustavni sud BiH uvede etnička struktura i etnički način odlučivanja, te odstrane međunarodne sudije. Dejtonski mehanizmi zaštite vitalnog nacionalnog interesa o kojima govori Amabasada SAD, u ovom slučaju nisu dovoljni, jer je – kao što je mnogo puta rečeno – riječ o antiustavnom zakonu, o kojem uopće nije moguće raspravljati. Začuđujuće je da Ambasada SAD pritiskom na Klub Bošnjaka i SDA, u suštini toleriše da antiustavni zakon bude usvojen u Domu naroda PSBiH, što je u suprotnosti i sa stavom OHR-a”, naveli su na kraju iz SDA.

Podsjećamo, jučerašnja sjednica koja nije održana je trebala biti nastavak prekinute sjednice 18. marta, na kojoj je na dnevni red uvršten prijedlog zakona SDS-ovog delegata Želimira Neškovića koji se odnosi na odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH i uvođenje nacionalnog odlučivanja u taj sud. Delegati iz Kluba Bošnjaka su tada napustili sjednicu i tako onemogućili glasanje.

Nije održana sjednica Doma naroda PSBiH, Čović zakazao hitnu sjednicu za četvrtak

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!