SDA-ov poziv Evropskom vijeću

Vijesti 23. feb 202417:37 0 komentara
Bakir Izetbegović (Fena)

Glavni odbor Stranke demokratske akcije pozvao je nakon današnje sjednice u Brčkom Evropsko vijeće da Bosni i Hercegovini odobri otvaranje pregovora u martu ove godine.

“Potpuno smo svjesni da aktuelna vlast nije u stanju da ispuni ni najminimalnije uvjete postavljene pred njih. Unatoč takvoj vlasti, a ne zbog njih, Bosna i Hercegovina bi trebala dobiti pozitivan stav Evropskog vijeća, uzimajući u obzir ukupnu geopolitičku situaciju”, smatraju u SDA.

Vladajuću koaliciju pozivaju da hitno ispuni preostale uvjete za otvaranje pregovora sa Evropskom unijom, koji se ogledaju u usvajanju paketa 3+1.

Pozdravljaju aktivnosti rukovodstva i parlamentaraca iz SDA i drugih opozicionih stranaka zahvaljući kojima je usvojen Zakon o sprječavanju pranja novca.

“SDA je u proceduru uputila i Zakon o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH, koji je također jedan od uvjeta za otvaranje pregovora i pozivamo vladajuću koaliciju da taj Prijedlog podrži. Od stranaka na vlasti tražimo da konačno usaglase Zakon o sudovima, kojim se neće smanjivati nadležnosti Suda BiH, te ga uputi u proceduru”, navodi se u zaključcima.

Glavni odbor SDA smatra da dogovor predsjednika SNSD-a, HDZ-a i stranaka Trojke, postignut na Dodikovom privatnom imanju, predstavlja novu opasnost po interese države i Bošnjaka, posebno na području entiteta RS.

“Ukoliko bi se odredbe tog sporazuma implementirale, dovele bi do nepopravljive štete, čak i veće od one koju je SDP prije nekoliko godina napravio glasanjem za Zakon o prebivalištu”, upozoravaju iz ove stranke.

S obzirom da nakon kritika javnosti i predstavnika međunarodne zajednice predstavnici Trojke “neuvjerljivo negiraju postojanje dogovora, a drugi akteri ih ucjenjuju prijetnjama da će objaviti snimke sa sastanka”, predsjednici SDP-a, NiP-a i Naše stranke su dužni da sami objave audio zapis ili stenogram sa sjednice.

“Javnost u Bosni i Hercegovini ima pravo znati šta se tačno desilo u Laktašima, i na šta je Trojka sve pristala. To se naročito odnosi na po državu opasne detalje dogovora o Ustavnom sudu BiH i CIK-u po mjeri Dodika i Čovića, te Izbornom zakonu po mjeri HDZ-a”, stav je SDA.

Glavni odbor SDA smatra neprihvatljivim izmjene Izbornog zakona BiH kojim se na drugačiji način uređuje izbor članova Predsjedništva BiH, bez prethodne izmjene Ustava BiH. Izmjene Izbornog zakona BiH bez prethodne izmjene Ustava BiH nije implementacija odluka Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH. Bosna i Hercegovina jedino ima obavezu da, u skladu sa odlukama međunarodnih i domaćih sudova, osigura jednaka prava svim građanima Bosne i Hercegovine kod kandidovanja za Predsjedništvo BiH.

“Izmjena Izbornog zakona BiH, bez prethodne izmjene Ustava BiH kojima bi se brisale etničke odrednice, značila bi još jednu potvrdu diskriminacije građana koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici jednog od konstitutivnih naroda”, navodi se.

Glavni odbor SDA ocjenjuje neprihvatljivim da se međunarodne sudije u Ustavnom sudu BiH zamijene domaćim sudijama. Troje međunarodnih sudija koji ne mogu biti državljani susjednih država su važan elemenat stabilnosti ustavnog sistema Bosne i Hercegovine i garant dosljedne primjene Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda koja se nalazi u odnosu supremacije naspram domaćeg prava.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine ima autonoman položaj i predstavlja vrhovnu sudsku instancu u Bosni i Hercegovini. Njegova struktura i način funkcionisanja su određene Ustavom, te se ta pitanja ne mogu uređivati posebnim zakonom, a naročito se u Ustavni sud ne može uvoditi etnička struktura ili etnički veto na odluke, saopćeno je, između ostalog, nakon današnje sjednice Glavnog odbora SDA.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!