SDA ponovo većina u TK: “Smijenili su više od 1.000 ljudi, mnoge nezakonito”

Vijesti 14. feb 202216:25 2 komentara
N1

Tuzlanski kanton ostao je bez Vlade, ali je dobio i novu većinu. Stranka demokratske akcije ponovo ima većinu i upravo će ona imenovati novog mandatara. Zastupnik ove stranke Fahrudin Skopljak iznio je i optužbe na račun dosadašnje vlade kazavši kako je njihova glavna preokupacija bila zapošljavanje svojih kadrova.

“Ova Vlada nije odgovorila zadatku i uglavnom se bavila kadriranjem. Za nešto više od godinu dana smijenili su više od 1.000 ljudi s različitih pozicija. U velikom broju ta razrješenja su bila nezakonita i sada imamo na sceni više stotina tužbi što će vjerovatno koštati Tuzlanski kanton”, rekao je Skopljak.

Naveo je kako su spremni da preuzmu sav teret na sebe, ali i to da nikome neće zatvarati vrata.

Premijer Kadrija Hodžić koji je podnio ostavku, poručio je kako ipak odlaze “uzdignuta čela”.

“Ova Vlada odlazi uzdignuta čela voljom političke većine. Vlada koja je ostvarila najsnažnije reformske procese koji su se na ovom kantonu vidjeli. Vlada koja je realizovala veliki broj projekata”, rekao je Hodžić.

Reagovali su i iz Naše stranke koji su imali dva ministra u ovoj Vladi. Poručili su kako vjeruju da će biti izbor građana Tuzlanskog kantona u oktobru.

Podsjetimo, SDA je vlast u Tuzlanskom kantonu izgubila 15. januara 2021. Od tada do danas, većinu u Skupštini su činili SDP, PDA, Naša stranka i SBB. Novu većinu sada čine SDA, Demokratska fronta, Stranka za BiH i Socijaldemokrati BiH. Predsjedavajući Skupštine je ponovo Žarko Vujović iz Socijaldemokrata BiH, a Boris Krešić iz Demokratske fronte i Lejla Vuković iz Saveza za bolju budućnost su njegovi zamjenici.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare