SDA se vraća na “tron” u ZDK: “Građanima će sve bitno jasno u narednim mjesecima”

Vijesti 12. okt 202314:57 0 komentara
N1

Jučer je izglasano nepovjerenje Vladi Zeničko-dobojskog kantona te je formirana nova većina. Novu većinu sada čine SDA, DF, SBB, NES i nezavisni zastupnici, a nezvanično saznajemo da je novi mandatar iz SDA. Harun Čolić, predsjednik Kluba zastupnika NiP-a u Skupštini ZDK kazao je kako ovo nije bio proces "preko noći".

“Od procesa kada su SBiH i NES naspustili većinu na niovu FBiH reflektovalo se u ZDK. Ovdje su dvije stranke bile, neprirodno odlukama njihovih vrhovnih organa, s nam u većini – DF i NES. Bio sam više puta svjedok toga tzv. crne ovce u svojim organizacijama. Posebno su bili glasni zastupnici i članovi Doma naroda DF-a iz ZDK koji su vršili pritisak na Gorana Bulajića, koji je u svom dosadašnjem radu bio maksimalno korektan,  ali vjerujem da mu je bilo sve teže nositi breme da bude baš on i DF ZDK ta negativna tema u svojoj stranci. Vjerujem da je sve to olakšalo SDA da u nekih zadnjih mjesec dana dođu do nove većine. Ja ne bih navodio neke navode, ali vjerujem da će građanima ZDK biti sve jasno u narednim mjesecima – sve se vrtilo oko raspodjele pozicija. Žao mi je da se dosadašnji rad Vlade ZDK završava, zaista je bio izvanredan. Mi kao stranka nismo bili zastupljeni u radu vlade, nismo imali nijednog ministra, ali ministri su bili izrazito susretljivi. Iznio sam jučer na sjednici Skupštine podatak da je trebalo i bilo korektno da se kaže da je tu nova skupštinska većina i da zbog procedura stavljaju na glasanje nepovjerenje vladi da bi doveli svoje ministre, a da nikako ne može biti nerad ili nešto drugo ove vlade”, rekao je Čolić za N1.

Na razne optužbe odgovorio je kako se NiP u ZDK ne bavi populizmom.

Podsjetimo, nepovjerenje Vladi ZDK je izglasano sa 20 glasova za, dok je 13 zastupnika bilo protiv. Zastupnik Alija Ogrić (SDA) je izglasavanje nepovjerenja Vladi ZDK obrazložio da je grupacija zastupnika predvođena SDA skupila novu većinu i da nova većina nije zadovoljna radom premijerke i pojedinih ministara zbog neizvršavanja obaveza donešenih u programima Vlade i zbog njihovog neizvršenja planiranih obaveza prema Skupštini ZDK i građanima kantona.

Novu većinu u ZDK čine SDA (11), DF (3), SBB (2), NES (1) i nezavisni zastupnici (3).

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!