SDA zatražila od SAD-a da javno objave dokaze protiv njih

Vijesti 15. mar 202319:30 > 20:40 2 komentara
F.Z./N1

U junu 2022. godine Ambasada SAD-a u Sarajevu optužila je SDA da „pokušava blokirati i ometati istrage o korupciji, da doprinosi disfunkcionalnosti Federacije BiH i da preferira retoriku podjela umjesto retorike pomirenja”. U nekoliko navrata smo javno, ali i u direktnim kontaktima sa ambasadorom Michaelom Murphyjem, tražili da Ambasada SAD-a podastre dokaze za tvrdnje o povezanosti SDA sa korupcijom i ometanjem istraga o korupciji, kao i za druge neutemeljene optužbe, poručili su danas iz SDA.

Naveli su kako su tražili da te dokaze predoče javnosti u BiH i da ih dostave pravosudnim institucijama.

“Ništa od toga se nije desilo”, dodali su iz ove stranke.

“U najnovijoj odluci kojom je bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osman Mehmedagić stavljen na crnu listu paušalne optužbe protiv SDA su ponovljene i proširene. Tvrdi se da je bivši direktor OSA-e pratio i prisluškivao političke oponente SDA i ‘sarađivao sa kriminalnim mrežama kako bi obogatio sebe i svoju političku stranku’. Ponovo tražimo da se umjesto teških i uopćenih optužbi na račun SDA jasno i nedvosmisleno domaćoj javnosti i pravosuđu predoče dokazi: koji političari su praćeni, kada, u kojem periodu, kakvo bogaćenje, na koji način, koji ljudi su se obogatili, preko koje kriminalne mreže, koliko novca”, navedeno je u reakciji SDA.

Dok se to ne desi, poručili su iz ove stranke, teške i neistinite optužbe koje se periodično ponavljaju “smatrat ćemo samo dodatnim pritiskom koji ima za cilj pokušaj da se SDA, unatoč izbornim rezultatima i mimo Ustava FBiH, na silu izbaci iz vlasti u korist stranaka Trojke, HDZ-a i SNSD-a”.

“SDA neće podleći nikakvim pritiscima i nastavit će da vodi politiku koja je u korist države Bosne i Hercegovine, da se snažno zalaže za EU i NATO put, vladavinu prava, evropske standarde, ravnopravnost svih naroda i svakog građanina na cijeloj teritoriji države, te da se suprotstavlja antidržavnim politikama ma sa koje strane dolazile”, stoji na kraju saopštenja SDA.

Podsjećamo, Sjedinjene Američke Države danas su na svoju “crnu listu” stavile bivšeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmana Mehmedagića, direktor Uprave za geodetsko-imovinske poslove Republike Srpske Dragana Stankovića, kao i Edina Gačanina, koji je označen kao vođa narko-kartela “Tito i Dino”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare