“SDP neće otići u vlast sa SDA, i tačka!”

Vijesti 31. mar 202320:53 2 komentara
F.Z./N1

Dragan Mioković, zastupnik Naše stranke u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, na zvaničnom Twitter profilu kratko je komentarisao navode o sukobima u SDP-u BiH i novom preslagivanju na političkoj sceni u entitetu Federacija Bosna i Hercegovina.

“SDP neće otići u vlast sa SDA. I tačka”, poručio je Mioković.

Podsjećamo, Igor Stojanović, potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine iz redova SDP-a BiH, danas je na iznenađenje mnogih odbio potpisati imenovanje nove Vlade FBiH koju je predložila koalicija “Osmorke” i HDZ-a BiH. On je kazao da su “Kljako Anel, Sanja Vlaisavljević i Hopovac Almin kandidati za koje traži da se preispita da li je opravdana bojazan javnosti u Bosni i Hercegovini da dostojno obavljaju funkcije na koje ih predlažu”.

Ubrzo nakon ovog poteza oglasio se i prvi čovjek Socijaldemokratske partije, Nermin Nikšić. On je kazao kako je SDP demokratska stranka otvorena za različita mišljenja, a da su njegova vrata uvijek bila i ostala otvorena za razgovor.

Također, naveo je da nijedna odluka nije takva da se ne može promijeniti, uz jake argumente i podršku većine.

“Podrška većine je ključni pojam. Kada se radi o značajnim odlukama stranke, ja ću u javnosti zastupati one stavove koje je odobrila većina, pa čak i ako su moji stavovi suprotni od toga. To je bit demokratije”, istakao je Nikšić.

Dodao je i da “organi SDP BiH mogu promijeniti dosadašnji stav da trebamo praviti Vladu”.

Safet Softić, državni zastupnik i potpredsjednik SDA, zaključio je kako se trenutno vodi “rovovska bitka” u SDP-u.

“Dramatični trenuci za SDP. Pokazuje se da se tamo vodi rovovska borba koja je, vjerovatno, vezana za Kongres na kojem bi se trebao izabrati novi lider. Mislim da su te podjele jako izražene i mislim da se neće tako lako izaći iz toga, što se vidi po potezu Stojanovića”, rekao je Softić za N1.

Njegov kolega iz stranke, potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Refik Lendo ponovio je danas stav kako SDP, SDA i HDZ trebaju sjesti i dogovoriti se u vezi sa novom Vldom FBiH.

Međutim, Mioković smatra da se ovo ipak neće desiti poručivši samouvjereno kako “SDP neće otići u vlast sa SDA. I tačka”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare