SDP pisao ambasadorima: Preduslov za razgovore je deblokada institucija BiH

Vijesti 27. jan 202211:01 3 komentara
N1

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić, danas se pismom obratio ambasadorima država članica Vijeća za implementaciju mira, ambasadoru EU u Bosni i Hercegovini Johannu Sattleru, te visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Christianu Schmidtu, u kojem ih je upoznao sa stavom SDP-a BiH vezano za pregovore o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Nikšić je naveo da SDP ostaje pri svojim stavovima. Ističe da je preduslov za razgovore o Ustavnim reformama i izmjenama Izbornog zakona BiH deblokada državnih institucija i stavljanje van snage, kako kaže, neustavnih, antidejtonskih, secesionističkih odluka vlasti u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska (RS).

“Ne smatramo da je svaki dogovor bolji od nikakvog. Bosna i Hercegovina ima Izborni zakon. Loš je, ali postoji, tako da eventualni neuspjeh ovog procesa ne dovodi u pitanje održavanje izbora. U trenutku kada je BiH izložena stalnim, intenzivnim napadima na suverenitet i teritorijalnu cjelovitost odlukama NS RS, ali i iz država u okruženju, razgovaranje o izmjenama Izbornog zakona BiH sa onima koji učestvuju u procesima rušenja države, kao i ignorisanje tih procesa smatramo neprihvatljivim činom. Očuvanje državnog suvereniteta mora biti prioritet svih trenutnih razgovora, a neupitnost jedinstva države bez etničkih podjela ne može biti predmetom razgovora ili kompromisa”, napisao je Nikšić.

Dalje je dodao da su za SDP neprihvatljive bilo kakve izmjene izbornog zakona koje će dovesti do dodatne podjele države po etničkim linijama, kao i svako asimetrično rješenje u vezi sa izborom članova Predsjedništva BiH.

“Asimetrična rješenja izbora najvišeg državnog organa smatramo faktičkim uvođenjem konfederativnog ustroja. Svoje stavove jasno smo iznosili od početka pregovora, a oni su poznati svim učesnicima, pa ne vidimo ni potrebu da učestvujemo u ponovnim razgovorima na kojim bismo samo mogli ponoviti ovaj stav”, dodao je Nikšić.

Naglasio je da su u SDP-u uvjereni da je njihov stav u ovim političkim procesima razuman.

“SDP BiH je odmah spreman pristati na svako ustavno rješenje i uspostavu izbornog modela koji vrijedi u bilo kojoj od država članice Evropske unije. Naravno, tražimo da se prethodno van snage stave odluke koje bi u svakoj suverenoj državi članici EU bile okarakterisane kao rušenje ustavnog poretka, te tako otklone evidentne sigurnosne prijetnje po našu zemlju. Jednako tako, odbijamo svako rješenje dalje etnizacije i ekskluzivizma u izbornom procesu, koje je Evropski parlament nazvao suprotnim osnivačkim principima EU”, nagalsio je lider SDP-a.

Istakao je da SDP smatra najpozitivnijim aspektom inicijative smatramo činjenicu da u njoj uz EU učestvuju Sjedinjene Američke Države preko svojih predstavnika.

Uvjereni smo da će i SAD i EU svoje učešće u političkim procesima u BiH prije svega temeljiti na univerzalnim vrijednostima na kojima počivaju i one same. Uvjereni smo da će SAD, osvjedočeni prijatelji Bosne i Hercegovine i naš iskren saveznik i zagovaratelj u svim teškim trenucima u proteklih nekoliko decenija biti brana za antidržavne manipulacije. Njihovo učešće u razgovorima smatramo garancijom da težnje secesionista i zagovaratelja rasističkog modela više vrijednosti glasa pripadnika pojedinih etničkih grupa neće biti dodatno afirmisane u bilo kakvim rješenjima. Što se SDP-a Bosne i Hercegovine tiče, mi smo spremni učestvovati u svim procesima koji se vode u institucijama države Bosne i Hercegovine, a koji će dovesti do deblokade države, zaustavljanja secesionizma i uspostave pravičnog izbornog modela u skladu sa presudama Evropskog suda za ljudska prava, koje će garantirati zaštitu integriteta izbornog procesa“, navodi se u pismu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare