SDS protiv litijuma, SNSD za magnezijum, građani strepe

Vijesti 16. feb 202415:36 0 komentara
F.Z./N1

Nakon jučerašnjeg protesta građana u Loparama, koji su poručili da ne želi rudnik litijuma na Majevici, oglasili su se i vlastodršci.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je novinarima u Banjaluci da na ovom prostoru postoji 94 miliona tona rude magnezijuma, te da će na tom planu, ukoliko dođe do eksploatacije, biti pozvani najbolji stručnjaci da daju ekološke uslove.

“A nakon toga naš uslov biće da se napravi fabrika za preradu i da se zaposle naši ljudi, a prihod da se dijeli `al pari` ili što ravnopravnije što može pomoći u bržem donošenju investicionih odluka. Minimalno naše učešće biće 40 do 49 odsto radi što bržeg donošenja navedenih odluka”, rekao je Dodik.

Učešće će se navodi dogovarati sa lokalnim zajednicama, jer je to “republička i ne može biti imovina BiH”.

“Nećemo dozvoliti da neko u Evropi ne poštuje ekološke standarde, izvlači rudu, tjera je na vagone i vozi na preradu, a da ostavi neke rupe. Neće moći, ta rupa mora biti sanirana i uređena u skladu sa ekološkim standardima. Ako nećete, nek ona stoji, ali vidimo veliki interes za to međunarodnih faktora”, rekao je Dodik i dodao da na tom planu nipošto i nikada neće biti dopuštena centralizacija imovine na nivou BiH.

Dodik je rekao da se koncesije na ovom planu mogu davati samo partnerima koji imaju tržište i tehnologiju, te koji će zadovoljiti interese lokalnih zajednica.

“Uslov da se bilo šta radi jeste da se prave fabrike za preradu, ekološki na najvišim standardima”, rekao je Dodik ranije za RTRS, navodeći da je litijum danas najvrednija ruda, te da u tom kraju ima i drugih traženih metala.

Na skupu protiv otvaranja rudnika u Loparama inače, bilo je više stotina građana, a sve je organizovao SDS.

I potpisivanje peticije inicirala je opštinska uprava Lopare, a ona će, nakon što se prikupi dovoljan broj potpisa, biti poslana u Narodnu skupštinu Republike Srpske.

“I da praktično izdejstvujemo deklaraciju o zabrani gradnje rudnika litijuma na Majevici. Da li će to biti na kraju tako, vidjećemo kakav će put i epilog imati naša peticija. Ono što je do nas i do naroda, mi ćemo učiniti”, rekao je načelnik Lopara Rado Savić.

Dozvolu za kopanje litijuma dalo je nadležno entitetsko Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske.

Geološka istraživanja su završena, a sada je odluka na Vladi Republike Srpske, koja bi trebalo da odluči o davanju koncesije za eksploataciju litijuma. To bi, smatraju građani, zaustavilo život u Loparama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!