Sebija Izetbegović tvrdi da će tužiti UO KCUS, da li je njena smjena legalna? Pogledajte dokumentaciju…

Vijesti 27. nov 202322:21 0 komentara
F.Z./N1

"Vrijeme će pokazati, a sud će dokazati, ako Bog da. Nametnuti premijer FBIH ( imao je mnogo manje glasova na izborima nego ja) nestrpljiv da se dočepa KCUS nametne UO i NO KCUS od sebi podobnih kadrova i inicira moju smjenu, protivno zakonu. Svakako će to imati sudski epilog, jer ću ih tužiti", napisala je Sebija Izetbegović, sada već bivša direktorica KCUS-a u svom obraćanju nakon odluke koju je donio Upravni odbor.

Izetbegović je, podsjetimo, smijenjena sa funkcije prije nego joj je istekao mandat. U odluci je navedeno da  zbog gubitka statusa nastavnika medicinskog fakulteta u rangu redovnog ili vanrednog profesora, odnosno docenta razrješena sa dužnosti.

Dragan Stevanović, člana Upravnog odbora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu kazao je da je odluka donesena “po zakonu”.

“Ono što znam je da je Izetbegović primila odluku i da se očitovala. Mi smo sve učinili po zakonu. Slijedi jedan vrlo važan period da se osnivački akt KCUS-a usklade sa zakonom i onda da se pristupu dopuni i izmjeni Statuta KCUS-a”, naveo je on nakon sjednice.

U svome očitovanju na odluku Izetbegović je navela “da nezakoniti Upravni odbor nije imenovan u skladu sa pozitivnim propisima, isti je prilikom donošenja Odluke postupio suprotno odredbama člana 43. stav 2 Statuta KCUS-a, koji eksplicitno propisuje da: „Odluka o imenovanju odnosno razrješenju Generalnog direktora iz stava 1. ovog člana podliježe obaveznoj prethodnoj saglasnosti federalnog ministra zdravstva, shodno članu 66. stav 3. Zakona o zdravstvenoj zaštiti.”

Odgovor Sebije Izetbegović na Odluku UO KCUS

No, N1 je u posjedu dokumenta u kojem nekadašnji federalni ministar zdravstva prof. dr. Rusmir Mesihović u Odgovoru na akt UO KCUS još 2014. godine pojašnjava da za imenovanje i razrješenje direktora ministar nije nadležan.

“Povodom Vašeg akta upućenog ovom ministarstvu, a u kojem tražite objašnjenje Zakona o zdravstvenoj zaštiti („Službene novine Federacije BiH”, br. 46/10 i 75/13), u dijelu koji se odnosi na davanje prethodne saglasnosti nadležnog ministra na razrješenje direktora zdravstvene ustanove, kao i v.d. imenovanje direktora zdravstvene ustanove čiji je osnivač odnosno suosnivač Federacija BiH, obavještavamo Vas slijedeće: Članom 67., a u vezi sa članom 65. alineja 2. Zakona o zdravstvenoj zaštiti utvrđeno je da vršioca dužnosti direktora zdravstvene ustanove imenuje upravni odbor zdravstvene ustanove. U navedenim članovima nije predviđeno davanje prethodne saglasnosti federalnog ministra zdravstva na imenovanje vršioca dužnosti direktora zdravstvene ustanove. Članom 65. alineja 2. citiranog Zakona predviđeno je da je u nadležnosti upravnog odbora i razrješavanje direktora zdravstvene ustanove. U navedenom članu nije predviđeno davanje prethodne saglasnosti federalnog ministra zdravstva na razrješenje direktora zdravstvene ustanove”, stoji u odgovoru ministra. 

Istu stvar ponovio je godinu kasnije i bivši ministar Vjekoslav Mandić.

N1

Prema navodima u odgvorima dva ministra UO KCUS ima nadležnost da imenuje i smijeni direktore kako je to učinio i danas.

Kompletnu odluku UO KCUS o smjeni Sebije Izetbegović pogledajte u nastavku.

Odluka UO

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!