Sebiji Izetbegović oduzeto zvanje redovne profesorice

Vijesti 29. mar 202315:47 1 komentar
N1

Na sjednici Senata UNSA Sebiji Izetbegović oduzeto je zvanje redovne profesorice na Medicinskom fakultetu, tačnije van snage je stavljena odluka iz 2014. godine kada je Izetbegović izabrana za redovnu profesoricu. Za ovu odluku je glasalo 30 članova Senata.

“Senat je na 34. vanrednoj sjednici 6. marta usvojio izvještaj Komisije, prihvatio Izvještaj o dokumentaciji, i tada je Senat poništio upis u matičnu knjigu magistranata na ime Izetbegović Sebija. Odluka Senata je provedena. Današnje odluke o stavljanju van snage o izboru profesorice su normalan slijed i obaveza Univerziteta je da spram te odluke i tog rješenja proces dovedemo do kraja,” rekao je rektor Škrijelj.

Podsjećamo, ova odluka Senata UNSA dolazi nakon što je ranije Sebiji Izetbegović, direktorici KCUS-a i zastupnici SDA u Skupštini KS  oduzeto zvanje magistra.

Prilikom poništenja akademskog zvanja Sebiji Izetbegović u obrazloženju Senata UNSA-e navedeno je da nije sporno samo to što njena diploma magistra nije dostavljena fakultetu već, kako je rektor UNSA Rifat Škrijelj tada pojasnio, da su ih sa Sveučilišta u Zagrebu obavijestili da ne mogu potvrditi vjerodostojnost indeksa ni samim time izdati uvjerenje o položenim ispitima zbog toga što ne postoji dokumentacija u dosjeu.

Potom je Izetbegović najavila da će o ovome konačnu riječ dati sud te je policijskim organima priložila index studiranja tokom magistarskog studija, a ranije je kazala.

“U indeksu koji posjedujem evidentirani su položeni predmeti, ocjene i datumi polaganja, kao i potpisi profesora za svaki položeni predmet. Indeks nisam dala Komisiji, jer se pokazalo da su pojedini značajni dokumenti iz službenih evidencija i dosijea nestali za vrijeme trajanja postupka, iako su ranije postojali i bili evidentirani. Osnovano sam odbila predaju originalnog indeksa, da bih izbjegla mogućnost da i indeks, koji je izuzetno značajan dokaz, bude uklonjen i eventualno uništen”, navela je Izetbegović.

Nakon poništenog zvanja, Izetbegović najavljuje: Predat ću index Tužilaštvu

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare