SEER: Zahtjevi rudara ne smiju ugroziti likvidnost i opstojnost Elektroprivrede

Vijesti 26. nov 202117:20 0 komentara
Protest rudara ispred Federalne vlade (F.Z./N1)

Sindikat elektroenergetskih radnika (SEER) FBiH objavio je danas da zahtjevi Sindikata radnika rudnika FBiH u sastavu Koncerna Elektroprivrede (EP) BiH ni u kom slučaju ne smiju ugroziti likvidnost i opstojnost EPBiH.

Dodaju da se daljnjom politizacijom aktuelnog stanja zavisnih društava rudnika u Koncernu ne može tolerisati svjesno uništenje opšteg javnog dobra Elektroprivrede koja će za posljedicu imati stečaj, gubitak energetske neovisnosti FBiH sa nesagledivim posljedicama za građane i cjelokupnu privredu uz izvjesno zatvaranje većine privrednih subjekata i gubitka hiljadama radnih mjesta, a naročito drastično poskupljenje struje u svim kategorijama kupaca koje će dovesti do opšteg siromaštva u društvu.

Sindikat elektroenergetskih radnika FBiH smatra da se izneseni zahtjevi rudara u prethodim i sadašnjim zahtjevima u parcijalnom dijelu mogu tolerisati i smatrati razumnim kad se govori o uvezivanju staža radnicima koji su stekli uslove za penzionisanje izvjesno za duži vremenski period, povećanja cijene uglja koja će komparirati sa cijenom električne energije na tržištu uz povećanje cijene električne energije u kategoriji domaćinstva koja će direktno biti usmjerena za konsolidaciju rudnika.

Što se tiče Pravilnika o radu i radnom učinku tvrde da je korektno da se to pitanje vrati u okvire socijalnog dijaloga između poslodavca i sindikata u opšte prihvatljivom vremenskom intervalu.

Iz Sindikata elektroenergetskih radnika FBiH ističu da u pogledu kadrovskih rješenja unutar koncerna nije prihvtljiv stav Sindikata radnika rudnika, te da je isključiva nadležnost pripada Vladi Federacije i Koncernu u njihovim ingerencijama.

Pozvali su sve sudionike potpisivanja Sporazuma od 19. maja 2021. da preuzmu izvršavanje svojih obaveza i vraćanju socijalnom dijalogu bez dodatnih ultimatuma, te dodali da će svako daljnje urušavanje Elektroprivrede smatrati nedobronamjernim koje će za posljedicu imati stav u traženju odgovornosti i proteste hiljada radnika u elektroenergetskom sektoru.

“U suprotnom ako izostaje socijalni dijalog uz nastavak prijetnji po opstojnost energetske neovisnosti FBiH sa nesagledivim posljedicama i daljeg ugrožavanja likvidnosti EPBiH, obzirom na nagomilane probleme u rudnicima prije ulaska u koncern, a koji su i dalje nastavljeni sa kulminacijom akumuliranog trenutnog gubitka od oko milijardu KM, tražimo od Vlade FBiH da pokrene proces razdruživanja Elektroprivrede i zavisnih društava na način da privređuju odvojeno na slobodnom tržištu u BiH”, saopćeno je iz Sindikata elektroenergetskih radnika FBiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!