“Nema ulaska u Evropsku uniju bez izmjena Ustava BiH”

Vijesti 28. mar 202420:10 1 komentar
Johann Sattler (N1)

Šef Delegacije Evropske unije Johann Sattler poručio je da postoji mogućnost da se dođe do rješenja oko izmjena Izbornog zakona koje će uključiti interese svih strana u pregovorima, a posebno je naglasio važnost implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura.

Sattler je u intervjuu koji je dao za N1 rekao da uređenje Bosne i Hercegovine “možda jeste složeno i neuobičajeno, ali pitanja su rješiva”:

“Vidio sam to na primjeru Mostara – ljudi su govorili nemoj se ni pokušavati baviti time, nemoguće je to riješiti, pa eto riješili smo. Ima prostora za kompromis između političkih subjekata. To je pitanje koje neće nestati. Imate desetine hiljada građana ove zemlje čija su prava ugrožena. Petnaest je godina prošlo od presude Sejdić i Finci u Strazburu: gospodin Jakob Finci bi bio sjajan predsjednik, a uopće se ne može kandidovati za Predsjedništvo BiH”, rekao je Johann Sattler za N1.

Prema njegovim riječima, ova pitanja ostaju otvorena i vlasti će morati, da bi BiH postala članica EU, bh. ustav uskladiti sa Evropskom poveljom o ljudskim pravima.

“Doslovno svaka zemlja članica je mijenjala ustav, uključujući i moju rodnu Austriju – to je sasvim normalna i uobičajena stvar. Ustav jeste temeljni dokument koji utvrđuje uređenje jedne zemlje. Kod vas možda jeste neke stvari teže promijeniti, ali proces evropskih integracija je sveobuhvatan”, dodao je.

Podsjetimo Sattler je u prvom velikom TV intervjuu nakon odluke o otvaranju pregovora poručio, osvrćući se na najave o entitetskom izbornom zakonu, kako Centralna izborna komisija BiH (CIK) i dalje ostaje nadležna za izborni proces u Bosni i Hercegovini.

Nasuprot ovome, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je izjavio kako “tražimo da se razvlasti CIK BiH”, obraćajući su u Narodnoj Skupštini Republike Srpske.

“Neprijateljima treba proglasiti ambasadore Velike Britanije, SAD i Njemačke. Zabraniti im djelovanje u BiH i izbaciti ih iz BiH”, rekao je Dodik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare