Šef misije OSCE-a za N1: Kriminalizacija klevete će pogodovati nosiocima vlasti

Vijesti 16. mar 202317:46 1 komentar

Prijedlog izmjene Krivičnog zakona RS koji bi kriminalizirao klevetu jos uvijek nisu došle na dnevni red, ali predlagač poručuje da ne odustaje od ove inicijative. Prema nacrtu, kleveta i uvreda se vraćaju u krivični zakon zbog čega se digla medijska zajednica, ali i veliki broj međunarodnih organizacija, među njima i OSCE.

Šef misije OSCE-a u BiH, ambasador Brian Aggeler, rekao je za N1 da ovo nije praksa zemalja u EU.

Mi zaista razumijemo sve veću zabrinutost ljudi u BiH zbog govora mržnje i dezinformacija i podržavmo zakonita nastojanja institucija da odgovore na te pojave. Potezi moraju biti opravdani i ne mogu se upotrijebiti za gušenje sloboda i medija. BiH je bila jedna od prvih država koja dekriminalizirala klevetu i bila lider u Evropi u toj sferi, i svaki korak unazad ne možemo podržati“, kazao je.

Dodao je i da je BiH nažalost jedna od država koja ima najlošiji plasman na ljestvici slobode medija.

“Više od 80% parničnih postupaka zbog klevete su postupci koje su podnjeli nosioci javnih funkcija. Ako zakon prođe, zakomplikovaće dodatno situaciju koja će pogodovati nosiocima vlasti. Statistički pokazatelji dovoljno govore za sebe. Ne vidimo da obični građani mogu ostvariti svoja prava na ovaj način”, rekao je ambasador.

Vlasti RS koje predlažu ovaj zakon pozivaju se na evropske zemlje koje i same imaju klevetu u okviru krivičnog zakona.

Tačno je da postoje takvi propisi kojima se kleveta tretira kao krivično djelo. U EU je veoma dobro regulirano medijsko okruženje i nezavisno pravosuđe. Tim smjerom se kreće EU, a to je da i te propise treba dokinuti jer ne vode u budućnost i treba težiti većoj medijskoj slobodi“, dodao je.

Kaže kako ovaj prijedlog treba povoći iz postupka, ako do toga dođe, da će OSCE ponuditi stručno znanje kako bi imali propise koji zadovoljavaju evropske standarde.

“Predložio bih da bi najbolje bilo da se krene ispočetka sa novim propisom gdje bi učestvovali svi akteri koji bi doveli ovu zemlju tamo gdje treba ići. Mi smo se bavili ovim pitanjem sa svim relevantnim akterima i novinarima. U konačnici, ovo je odluka koju moraju donjeti izabrani lideri BiH u korist građana. Mi možemo punuditi znanje i pomoći u izdradi”, rekao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare