Šefica Misije IOM-a u BiH: Migranti se odlučuju na povratak u zemlju porijekla

Vijesti 12. maj 202109:54 > 14:29 0 komentara

Laura Lungarotti, šefica Misije IOM-a u BiH, kazala je za N1, da migranti se sve češće odlučuju na povratak u zemlju porijekla.

Istaknula je da u BiH među migrantima ima različitih profila pojedinaca, različitih nacionalnosti, etničkim grupa, a ima tu i maloljetnika.

“80 posto je muškaraca između 18 i 45 godina koji često putuju u grupama i nakon što nekoliko puta pokušaju da dođu do zapadne Evrope, odlučuju se na povratak u zemlju porijekla”, kazala je Lungarotti.

Objasnila je da je to program koji vode zajedno sa Službom za poslove sa strancima i konzularnim vlastima zemalja porijekla.

Paket za reintegraciju

Migranti se odlučuju na povratak iz niza razloga.

“Prvo jer im je odbijen zahtjev za azil. Nisu se kvalifikovali da budu izbjeglice, ne bježe od rata, ne bježe od progona, ali nakon nekog vremena izgubili su svoju svojinu i žele se vratiti natrag”, rekla je Lungarotti, dodajući da je to dostojanstven povratak.

Migranti koji se vraćaju, naglasila je, imaju i paket za reintegraciju.

“IOM ih podržava i kad se vrate u zemlju porijekla. U Pakistan Nepal, Bangladeš… Ta podrška može biti u vidu vraćanja na obrazovanje ili pokretanje nekog biznisa”, kazala je Lungarotti govoreći o novom projektu. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!