OSCE: VSTV ima ključnu ulogu u vraćanju povjerenja javnosti u pravosuđe

Vijesti 11. feb 202108:36 > 08:58
Izvor: N1

Povodom izbora novog rukovodstva Visokog sudskog i tužilačkog vijeća u BiH (VSTV BiH), ambasadorica Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE-a u BiH uputila je čestitke novoizabranom predsjedniku VSTV-a Halilu Lagumdžiji, kao i novoizabranim potpredsjednicama Saneli Gorušanović-Butigan i Biljani Simeunović.

„Misija podržava VSTV BiH kao ključnu instituciju čiji je mandat da osigura nezavisnost, nepristrasnost i profesionalizam bh. pravosuđa. Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine BiH kao tijelo zaduženo ne samo za imenovanje sudija i tužilaca, već i za kreiranje, ocjenjivanje i diseminaciju pravosudne politike u BiH, ima ključnu ulogu u vraćanju povjerenja javnosti u pravosudne institucije, te mora biti predvodnik reformi u pravosuđu“, navela je ambasadorica Kavalec.

Ambasadorica Kavalec je istakla da VSTV bi trebalo da služi kao primjer, pridržavajući se najviših etičkih standarda u svom radu na jačanju procedura imenovanja i disciplinskih postupaka.

„Misija OSCE-a u BiH ostaje blizak partner VSTV-a i raduje se saradnji sa novoizabranim rukovodstvom u svim ovim procesima koji za cilj imaju jačanje integriteta, transparentnosti i odgovornosti bh. pravosuđa“, naglasila je Kavalec.

Na jučerašnjoj sjednici Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH (VSTVBiH) članovi su izabrali Halila Lagumdžiju za novog predsjednika u konkurenciji Biljane Simeunović i Srđana Force. Njih troje su bili jedini kandidati za predsjednika, dok je privremena predsjednica Sanela Gorušanović-Butigan odbila predloženu kandidaturu.

Halil Lagumdžija je rođen 1960. godine u Rudom. Na Pravnom fakultetu u Sarajevu diplomirao je 1985. godine. U periodu od marta 1994. do sredine oktobra 1995. godine obavljao je dužnost potpredsjednika i predsjednika Izvršnog odbora okruga Goražde. Radio je kao sudija Okružnog vojnog suda Goražde te na poziciji sudije Kantonalnog suda Goražde do 2010. godine. Za sudiju Suda BiH imenovan je u maju 2010. godine, a na dužnost je stupio dva mjeseca kasnije.

Za dopredsjednike tog regulatornog tijela izabrane su – Sanela Gorušanović-Butigan i Biljana Simeunović, koje su dobile po 14, od mogućih 15 glasova (jedan nevažeći).

Sanela Gorušanović-Butigan, koja je i prije ostavke Milana Tegeltije obnašala funkciju dopresjednice VSTV-a, rođena je u Sarajevu 1974. godine, gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1998. godine. Pripravnički staž je obavila u Općinskom sudu II Sarajevo od 1999. do 2001. godine, a pravosudni ispit položila u junu 2001. Kao stručna saradnica Općinskog suda u Sarajevu je radila do marta 2007. godine, kada je imenovana za sudiju tog suda, gdje u kontinuitetu radi na parničnom odjeljenju. Paralelno obavlja i dužnost zemljišno-knjižnog sudije u Zemljišno-knjižnom uredu Općinskog suda u Sarajevu. Predavač je i učesnik većeg broja seminara, savjetovanja i konferencija u oblasti primjene Zakona o zaštiti od klevete i člana 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama, te međunarodnim projektima pod pokroviteljstvom VSTV-a BiH. Za člana VSTV-a BiH izbrana je u junu 2020. godine iz reda sudija kantonalnih i općinskih sudova FBiH.

Nova dopredsjednica VSTV-a BiH Biljana Simeunović rođena je 06.11.1960. godine u Bijeljini. Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Sarajevu 1987. godine, a pravosudni ispit položila 1990. godine. Profesionalnu karijeru započela je u privredi 1984. godine, a od novembra 1988. godine do jula 1996. godine radila je u Osnovnom sudu u Bijeljini na radnim mjestima pripravnika, stručnog saradnika i sudije. Od jula 1996. do februara 2001. godine radila je kao advokat u Advokatskoj kancelariji u Bijeljini. Od februara 2001. do decembra 2003. godine radila je u Vladi RS kao sekretar Vlade, nakon čega je imenovana za tužioca Tužilaštva BiH. Za člana VSTV-a prvi put izabrana je 02.11.2008. godine, od tužilaca Tužilaštva BiH i tu poziciju je obavljala do novembra 2012. godine. Tužioci Tužilaštva BiH ukazali su povjerenje Biljani Simeunović izabravši je ponovo za članicu VSTV-a BiH u novembru 2020. godine. Učesnica je brojnih seminara i konferencija u zemlji i inozemstvu.

Komentari

Vaš komentar